Suriname niet tegen opgelegde maatregel versneld stopzetten van ontbossing

Ruben Ravenberg, directeur van de stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), heeft tegenover een lokaal medium aangegeven dat Suriname niet tegen de opgelegde maatregel is om versnelde houtkap tegen te gaan. Suriname zal zich committeren aan het verdrag van de Amazon Corporation Treaty Organization (ACTO). De Building and Woodworkers International (BWI) is van mening dat er actie ondernomen moet worden om het Amazone regenwoud te beschermen.  Volgens Ravenberg heeft de SBB aangegeven dat Suriname rond deze kwestie een afbouwperiode moet hebben waarbij er alternatieven worden aangeboden, en onkracht hierbij de geruchten dat  ons land  tegen de versnelde houtkap is. Ravenberg zegt dat het land tijd nodig heeft omdat je net als in de goudsector niet een ieder plotseling op kan laten ruimen, anders creëer je criminaliteit op die manier. Er zijn mensen die werken en hun gezin moeten onderhouden. Volgens Ravenberg moet er gekeken worden naar projecten voor herbebossing.  Robbie Berenstein, voorzitter van C-47, heeft kortgeleden in een persconferentie gesproken over de BWI en de acties in het kader van behoud van de Amazone.  Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd.

Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk uiterlijk per 2030 worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.

Er wordt daarbij gekeken naar de omstandigheden van werkers in de bosbouw-en mijnbouwsector, maar ook de leefgemeenschappen in het grootste regenwoud op aarde.  Berenstein zei in zijn toespraak het wel jammer te vinden dat van de buitenlandse pers vernomen moest worden dat de Surinaamse delegatie, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken, heeft gestemd tegen het versneld stopzetten van ontbossing.

More
articles