Chevron en ExxonMobil zijn verwikkeld in een geschil over het belang van Hess Corporation in een olieblok voor de kust van Guyana. Het dispuut draait om het Stabroek-blok, dat rijk is aan olie en wordt beheerd door ExxonMobil. Hess, een Amerikaanse energieproducent, heeft een aanzienlijk belang in dit blok. Chevron, een andere grote speler in de oliesector, heeft onlangs een overeenkomst gesloten om het belang van Hess in het blok over te nemen. Dit heeft geleid tot spanningen tussen Chevron en ExxonMobil, aangezien ExxonMobil beweert dat het het recht heeft om de overname van Hess’ belang goed te keuren. Het geschil is een weerspiegeling van de complexe dynamiek die heerst in de olie-industrie van Guyana, waar verschillende grote bedrijven strijden om controle over waardevolle olievoorraden.
Exxon Mobil Corp (XOM.N) heeft maandag bekendgemaakt, dat het overweegt om Chevron Corp’s (CVX.N) belang van 30 procent in een enorm olieblok in Guyana over te nemen, wat het middelpunt vormt van een deal voor Hess Corp (HES.N). De bedrijven zijn in gesprek over het recht van Exxon op de eerste weigering van elke verkoop van het Stabroek-blok, een gigantisch olieveld voor de kust van Guyana dat naar schatting minstens 11 miljard vaten olie bevat. Het geschil tussen de grootste Amerikaanse olieproducenten zou de deal van Chevron ter waarde van 53 miljard dollar voor Hess kunnen dwarsbomen, zo waarschuwde Chevron in een effectenaanvraag. Als de deal mislukt, kan Hess aansprakelijk worden gesteld voor een verbrekingsvergoeding van USD 1,7 miljard.
De aandelen van Hess daalden in de late handel met ruim 3 procent. Chevron daalde bijna 1 procent.
Exxon zei in een verklaring dat het ervoor wil zorgen dat het ‘ons recht zal behouden om de aanzienlijke waarde te realiseren die we hebben gecreëerd en waar we recht op hebben in het Guyana-bezit’, eraan toevoegend dat het ‘nauw samenwerkt met de Guyanese regering om hun rechten en privileges te waarborgen’.
“Je moet ervan uitgaan dat Chevron een zakelijke beslissing heeft genomen waar Exxon niet op zou proberen in te spelen”, zegt Dan Pickering, chief investment officer bij Pickering Energy Partners.
‘’De twee bedrijven zijn partners in projecten elders en het geschil geeft aan, hoe waardevol de Guyana-projecten voor Exxon zijn’’, zei hij.
“Het betekent duidelijk dat 30 procent van Guyana echt waardevol is en misschien denken ze dat Chevron te goedkoop binnenkomt”, zei Pickering, en voegde eraan toe: “Op dit moment voelt het als een voedselgevecht.”
Exxon exploiteert alle productie in Guyana met een belang van 45 procent in het consortium met Hess en het Chinese CNOOC (0883.HK), en opent een nieuw tabblad als minderheidspartners. In oktober stelde Chevron voor om Hess grotendeels te kopen om de aandelen in Guyana te verkrijgen. Chevron zei dat het gelooft dat de gesprekken ‘zullen resulteren in een uitkomst die de voltooiing van de fusie niet zal vertragen, belemmeren of voorkomen’. Het zei echter ook dat het geschil in arbitrage zou kunnen eindigen als de twee partijen er niet in slagen een schikking te bereiken.
‘Het recht van eerste weigering is niet van toepassing op de fusie. We zijn volledig toegewijd aan de transactie en geloven niet dat de ROFR of deze discussies, de succesvolle afronding ervan zullen verhinderen’, zeiden Chevron en Hess.
Een verstoring van de dealvoorwaarden zou een grote klap zijn voor de op een na grootste olieproducent van de VS, die heeft geprobeerd de productie uit te breiden naar goedkopere velden in Amerika.
Guyana heeft geprobeerd meer grote olieproducenten aan te trekken om de dominantie van Exxon op de energieproductie van het land af te zwakken. Het heeft onlangs een offshore-blokveiling gehouden waarop biedingen zijn gedaan door TotalEnergies (TTEF.PA), opent een nieuw tabblad, Petronas en Qatar Energy.
De overname van Hess is tot stilstand gekomen door het verzoek van de Amerikaanse Federal Trade Commission om aanvullende informatie over de fusie. Door dat verzoek werd een eventuele sluiting uitgesteld tot ten minste medio dit jaar, en de claim van Exxon zou deze nog verder kunnen uitbreiden. Het door Exxon geleide consortium heeft gezegd dat het verwacht de olieproductie van Guyana te verdrievoudigen tot meer dan 1,2 miljoen vaten olie per dag in 2027.