Mac Andrew: ‘Minimumuurloon mogelijk naar SRD 49,12’

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, heeft in het radioprogramma ABC Aktueel onthuld, dat de Nationale Loonraad in een vergadering van de regeringsraad heeft voorgesteld, dat het minimumuurloon moet worden opgetrokken naar SRD 49,12 waarbij het nieuwe uurloon zal gelden voor alle sectoren.

Het voorstel zal nog breedvoerig besproken worden in de regeringsraad, maar de regering is inmiddels door de Loonraad al op de hoogte gesteld, omdat volgens Mac Andrew het een belangrijk vraagstuk betreft. De regering heeft haar goedkeuring gegeven, maar de ingangsdatum zal nog bepaald moeten worden. Hoogstwaarschijnlijk zal dat per 1 maart geschieden, omdat er nog wat juridische zaken in orde gemaakt moeten worden, aangezien een nieuw minimumuurloon na één jaar is vastgesteld. De wet geeft  aan dat de Nationale Loonraad een tweejaarlijks advies geeft, dus er zou in principe pas weer in 2025 een minimuurloon worden vastgesteld, maar de aanpassing wordt noodzakelijk geacht vanwege de situatie waarin de gemeenschap zich bevindt.

Het ministerie heeft gesprekken gehad met de vaste commissie van Arbeid en Werkgelegenheid en Jeugdzaken  die een initiatiefvoorstel heeft ingediend  ter aanpassing van de wet.

Mac Andrew vermeldt ook, dat de Nationale Loonraad brede consultaties heeft gevoerd met diverse belanghebbenden van het bedrijfsleven, om te voorkomen dat een aantal bedrijven het er niet eens mee is en weigert dat bedrag te betalen. Vervolgens zijn er ook sociale instellingen die subsidiebehoeftig zijn en moeite zullen hebben met dit besluit. Zij zullen vervolgens naar Sociale Zaken moeten stappen  voor de verhoging van hun subsidie, zodat zij hun personeel kunnen betalen op basis van dat uurloon. Het minimumuurloon heeft niet alleen betrekking op bedrijven, maar ook op het personeel van sociale instellingen die niet vallen onder de overheid.

Het huidige minimumuurloon is SRD 35.

More
articles