DE RECHTSSTAAT WORDT VERTRAPT DOOR ZIJN BESCHERMERS

Na een jarenlang proces werd op 20 december 2023 het eindvonnis uitgesproken door de onafhankelijke rechter in de rechtszaak van de 8 Decembermoorden. Vijf personen werden gevonnist, waarbij de oud-president een straf van 20 jaar opgelegd kreeg. Op 12 januari 2024 moesten de vijf veroordeelde moordenaars zich aanmelden bij de gevangenis voor het uitzitten van hun straf. Twee veroordeelden, waaronder de oud-president, hebben zich niet aangemeld en zijn onvindbaar voor de autoriteiten. Hierbij hebben de verantwoordelijke diensten en autoriteiten gefaald. “De kans was aanwezig dat veroordeelden zouden vluchten en de autoriteiten hebben er niets aan gedaan om dit te voorkomen. Dit is een deuk aangebracht aan de rechtsstaat en het bewust nalaten door de autoriteiten voor het treffen van de noodzakelijke maatregelen zodat de veroordeelden hun staf uitzitten. Het aanbrengen van schade aan de rechtsstaat is de afgelopen periode vaker voorgekomen. Genoemd kunnen worden het vluchten van de oud-directeur van de SLM en een oud-adviseur verbonden aan het Kabinet van de President en de adviseur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport”, aldus de VES.  Al deze personen worden verdacht van het verrichten van ontoelaatbare handelingen. Helaas zien we dat er geen reinigend mechanisme is binnen het systeem waarbij er consequenties volgen. Dit is slecht voor de rechtsstaat en tast de rechtsbeleving van de burgers aan. Een niet optimaal functionerend rechtssysteem is ongunstig voor het investeringsklimaat. Investeerders zullen niet geneigd zijn investeringen te plegen in een situatie waarbij er sprake is van ‘klassenjustitie’ en de criminaliteit hoogtij viert, burgers en ondernemers worden overvallen en beroofd, waarbij de zaken niet worden opgelost door de politie.

Gronduitgiftebeleid ‘soep met ballen’

Het grondbeleid is al tientallen jaren een bron van zorg en corruptie. We kennen de gevallen van de diverse stichtingen die werden misbruikt voor grondzwendel met grondhuurpercelen. Diverse ministers in de vorige regeringen moesten het veld ruimen. Helaas zien we dat de afgelopen jaren de perikelen en corruptie rondom het gronduitgiftebeleid doorgaan en ogenschijnlijk ongekende vormen aannemen. De VES heeft de afgelopen jaren brieven gestuurd naar de president en DNA-voorzitter voor het grondig hervormen van het gronduitgiftebeleid, waarbij het hele raamwerk van wetten, regels en procedures rondom de gronduitgifte op de operatietafel wordt gelegd, zodat een transparant systeem van gronduitgifte wordt opgezet. Helaas hebben de autoriteiten sinds de Sabaku-schandalen controle verzaakt en wordt de samenleving nu geconfronteerd met de gronduitgifte van honderden hectares. De grondroof gaat maar door, de autoriteiten grijpen niet in, laten juist de zaken op hun beloop en creëren hierdoor ruimte voor nog meer gesjoemel. Cliëntisme, nepotisme en een inkomstenbron voor de partijkas, voeren nu de boventoon als het gaat om gronduitgifte.

President, beschermt u de grondrechten van de burgers

De president dient de Grondwet op elk moment na te leven en deze altijd te beschermen. Met zijn handelingen aangaande het boek: ‘Corruptie op hoog niveau’, heeft de president de plank volledig misgeslagen. De VES oordeelt niet over de inhoud van het boek. De insinuaties door de auteur dienen onderzocht te worden door de justitiële autoriteiten. De VES veroordeelt wel de handelingen vanuit het hoogste gezag om buiten een oordeel van de onafhankelijke rechter 1), een mediabedrijf te sommeren om inbreuk te doen aan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, en 2) een boekhandel te instrueren om de verkoop van het boek te stoppen. Met deze handeling vertrapt het hoogste gezag de Grondwet, terwijl juist dit gezag zorg dient te dragen voor de bescherming van de grondrechten van burgers. Dit is zorgelijk!

 

Bron: VES Inzicht editie februari 2024

More
articles