Erkenning dorpshoofd Powakka blijft uit, regering vraagt meer ruimte

Het traditioneel gezag van Powakka was onlangs naar het Kabinet van de President getogen om opheldering te vragen over de formele erkenning van Sergio Sabajo. Er is toen afgesproken tussen beide partijen dat er onverwijld werk van zou worden gemaakt de erkenning wettelijk te laten geschieden. Sergio Jubithana, voorzitter van Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), zegt dat ondanks de afspraak, de regering uitstel heeft gevraagd. Dit omdat ze afgelopen donderdag de advocaten van beide partijen heeft opgeroepen om het proces inzake het erkennen van Sabajo als dorpshoofd, te bespreken.

Sabajo is rechtmatig gekozen door Powakka als nieuw dorpshoofd. Volgens de OSIP en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), zal het rechtmatige dorpshoofd bij de erkenning dan een beschikking in handen krijgen, doch het vorige dorpshoofd Merian Sabajo, blijft nog gehandhaafd. Volgens Jubithana kan de overdracht niet plaatsvinden, omdat Merian Sabajo door de politiek nog in stand wordt gehouden.

De regering heeft aangegeven, dat er uiterlijk volgende week meer informatie is en dat er mogelijk dan een besluit kenbaar wordt gemaakt. ‘’De regering komt weer eens de beloften en afspraken die zijn gemaakt, niet na. Hoe lang zal Powakka nog wachten? Bij de ontmoeting met de president en de clusterministers na de gebeurtenissen van 2 mei 2023, was reeds afgesproken dat er een besluit genomen zou worden, waarbij de president om tijd had gevraagd de case te bestuderen en een advies van een deskundige zou op vragen’’, aldus Jubithana.

‘’Dat er weer sprake is van uitstel, is niet goed ontvangen door de gemeenschap van Powakka’’, benadrukt Jubithana. Vooralsnog kijken de inheemsen de ontwikkelingen aan. ‘’Het kwam bijna tot een protest, maar wij als dorpshoofden houden de gemoederen nog rustig.’’

Inmiddels hebben VIDS, OSIP en Powakka aangegeven, dat zij nog steeds achter de afspraken staan die zijn gemaakt met het traditioneel gezag en die onder andere inhouden dat er een besluit zou komen over de erkenning van het nieuwe aangewezen dorpsbestuur van Powakka. “Alles wat buiten deze afspraak gebeurt, is nu voor rekening van de regering”, aldus de inheemse organisaties.

More
articles