Suriname heeft al jaren een mijnbouwautoriteit nodig

Een Suriname Mijnbouw Autoriteit (SMA) kan volgens sociale wetenschapper Chris Healy middelen genereren door heffingen op te leggen aan de kleine mijnbouwsector, voornamelijk de goudsector, om zo voldoende inkomen te verkrijgen voor de financiering van een permanente infrastructuur en aanwezigheid in de groensteengordel. Healy is van mening, dat met een geschatte jaarlijkse waarde van het geproduceerde en verkochte goud door de kleine mijnbouw van ongeveer USD 868.200.000 in 2022, een heffing van 3 procent al snel USD 26 miljoen zou kunnen opleveren. “Dit zou ruim voldoende zijn om de kosten van een permanente aanwezigheid in de groensteengordel te dekken en een efficiënte en effectieve controle op de sector uit te voeren.”

Guyana

Healy zegt dat dit model wordt al decennialang met succes toegepast door de Guyanese mijnbouwautoriteiten. Zij hebben volgens hem zes mijnbouwdistricten en negen districtskwartieren opgezet om een effectieve controle over de sector mogelijk te maken. “Het jaarlijkse inkomen van de Guyana Geology and Mines Commission (GGMC) bedroeg bijvoorbeeld in 2020 naar schatting 25 miljoen US-dollar, wat waarschijnlijk ruim genoeg is om de centrale en regionale operationele kosten te dekken.”

Deskundigen

“Om deze aanpak succesvol uit te voeren, is het belangrijk om een team van ervaren mijnbouw- en sociologische deskundigen in te stellen. Een baseline studie van de groensteengordel is een essentieel startpunt. Dit team zal deze informatie nodig hebben om op een planmatige en effectieve manier de opdracht in kaart te brengen en uit te voeren. Een zoneringssysteem, vergelijkbaar met de kaart die ontwikkeld is voor het malariaproject, zal nodig zijn om de groensteengordel geordend en efficiënt te kunnen indelen, controleren en beheren. Deze zonering zal gebaseerd zijn op betrouwbare informatie uit het veld en zal moeten worden bijgewerkt naarmate er meer gegevens beschikbaar komen”, aldus Healy.

More
articles