HOEFIE, BOUTA, BORDO EN DE ZOEKTOCHT

In het land waar Chandrikapersad Santokhi president is en Ronnie Brunswijk de rol van vicepresident vervult, hebben wij nu wel veel verdachten en veroordeelden die in de afgelopen paar jaar op de vlucht konden slaan. We hebben het over een aantal zeer bekende figuren en daarbij zijn de strafzaken tot op heden zeer uitgebreid belicht in de media. Keerpunt moet dan gelijk denken aan de veroordeelde ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad alias Hoefie, de veroordeelde gewezen president Desi Bouterse en de voortvluchtige verdachte Joël Martinus alias Bordo.

Dit trio is tot op heden spoorloos. In navolging van het onderzoek van het Openbaar Ministerie is naar verluidt gebleken, dat bepaalde personen ook niet meer vertoeven op Surinaamse bodem, omdat zij anders ook in hechtenis zouden worden genomen vanwege hun betrokkenheid. Daarbij zijn wel een paar verdachten van corruptie en fraude opgesloten, zoals de ex-directeur van de SPSB, de ex-president-commissaris van Telesur en een aantal medewerkers van het ministerie van Financiën. Ook al zijn deze gasten nu opgesloten, er lopen toch een aantal mensen vrij rond in het buitenland. Bordo bijvoorbeeld, zet regelmatig een foto of video van zichzelf op zijn sociale media pagina en het heeft er veel van dat niemand echt op zoek gaat naar deze verdachte. De belangrijkste vraag is of onze justitie daadwerkelijk zoekt naar Bordo, want je kunt ons niet wijsmaken dat er met zoveel moderne technologie, geen spoor te achterhalen valt als de man zijn sociale media pagina actief gebruikt.

Zelfs voor actief commentaar op staatsaangelegenheden, zoals de stand van zaken bij het NIS. De man stoort zich daarbij aan God noch gebod en hij laat dat duidelijk merken door de manier en de frequentie waarop hij reageert. Dan komen we op Hoefie, van hem is er vanaf juli 2020 geen spoor meer te bekennen. Hij werd voor het laatst gezien op de inauguratie van president Santokhi en daarna liep elk spoor van de man dood in ons buurland Guyana. Volgens verschillende bronnen heeft de man een hele reis gemaakt met zijn lijfwachten en daarna hoorden we niets meer.

Eigenlijk kunnen we nog steeds stellen dat Hoefdraad wordt gezocht, want tot op heden staat de man op de Most Wanted List van het Korps Politie Suriname.

Op deze lijst van zware criminelen, komt de gewezen minister van Financiën, nog steeds voor. Hij wordt onder meer verdacht van oplichting, verduistering en het overtreden van de Anti-corruptiewet. Of is deze lijst voor de show?

In ieder geval, Hoefie en Bordo staan op de lijst, samen met een aantal andere zware criminelen. Naast een advocaat heeft hij lokaal een belangenbehartiger, die zijn mediacontacten, politiek verkeer en financiële belangen ongegeneerd namens hem bespreekt met de hoogste politieke top.

Dan komen we op Bouta, die tot dinsdag 9 januari jongstleden door verschillende mensen is gezien. Lokale media trachtten op allerlei manieren nieuws te vergaren waar de ex-legerleider zou kunnen zijn, sommige geruchten waren zelfs zo aanhoudend dat het erop leek dat de man gewoon in zijn huis was en dat de zaak zomaar werd opgeblazen. Andere geruchten gingen dan weer over het feit dat regeringstoppers hebben meegewerkt om Bouterse te laten vluchten, vlak voor zijn aanmelddatum. Wat nu vaststaat, is dat Bouterse door het Hof van Justitie tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, en zich niet heeft aangemeld te Santo Boma. Toch praat zijn partij enthousiast over 2025, alsof er nog een rol voor hem is weggelegd.  De man is toen verdwenen en zelfs zijn vrouw zegt niet te weten waar hij is. Wij vragen ons ook af, of de zoektocht vanuit onze justitie serieus wordt genomen of net zo stuntelig zal gaan als het opsporingstraject van Hoefdraad en Bordo.

More
articles