HEIKERK SCHUWT DISCUSSIE OF TRANSPARANTIE NIET

De redactie heeft inzage gekregen in het verweer, zoals door de directeur gevoerd tegen de poging zijdens minister Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer, om non-actief aan te zeggen van deze functionaris, mw. mr. Heikerk. De jurist neemt een stevig verweer ter harte, daarbij als kern benoemend, wat naar de Personeelswet en het algemeen bestuursrecht en ambtenarenrecht in het bijzonder, reeds echo in commentaar op dit dossier heeft gevonden: het ontbreekt de minister in het geheel aan de wettelijke bevoegdheid, non-actieve status te willen introduceren. Op dit argument is publiekelijk geen reactie vanuit de werkelijk wettelijk bevoegde organen vernomen. Zoals bekend, zijn zowel de president als de vicepresident reeds publiekelijk in de gelegenheid geweest te becommentariëren tijdens interviewmomenten, doch hebben zich in zwijgen gehuld.

Een goed gedeelte van het verweer spitst zich toe op details, die alleen voor de intimi van GLIS-MI begrijpelijk zullen zijn. Wat echter in het oog springt, is dat tarieven in verband met grond conversie, een heet hangijzer zijn in de discussie tussen de instituten die de beide functionarissen vertegenwoordigen.

Meer nog, omdat Heikerk verwijst naar bijval vanuit het notariaat en vanuit Financiën als het gaat om de eigen zienswijze, althans de argumenten en regelgeving die eraan ten grondslag liggen.

De toonzetting in de communicatie tussen de functionarissen zal reeds enige tijd verstoord zijn.

Heikerk verzet zich tegen het verwijt ‘als bestuurder gefaald’ te hebben, zoals haar letterlijk door de minister is toegebeten.

Dergelijke bewoordingen zijn niet terug te vinden in de Personeelswet of beschikkingen, maar getuigen van diepe persoonlijke betrokkenheid en van emotie, zijdens de Minister.

Ongeacht waar het gelijk gezocht moet worden, getuigt dit niet van een gezonde afstand of functiebesef in de relatie. Heikerk schuwt in ieder geval de discussie of transparantie niet, want zij deelt het schrijven met vrijwel iedere betrokken functionaris of instituut in CC.

Keerpunt kijkt met interesse uit naar het weerwoord zijdens ofwel Vorswijk, ofwel de daadwerkelijk bevoegde functionarissen.

More
articles