Zwangere vrouwen wordt geadviseerd fastfood te vermijden

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd fastfood en ultra bewerkt voedsel te vermijden, volgens een recent Amerikaans onderzoek. Deze voeding bevat namelijk hogere concentraties ftalaten, chemicaliën die een hormoonverstorende werking hebben.

Ftalaten chemicaliën worden vaak gebruikt als weekmakers in plastics en komen ook voor in verpakkingsmateriaal en zelfs in de handschoenen van arbeiders. Op deze manier kunnen ze in het voedsel terechtkomen en via de bloedbaan en de placenta de foetus bereiken. Eerdere studies hebben ftalaten in verband gebracht met ontstekingsreacties, een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en psychische stoornissen bij kinderen, zoals autisme en ADHD.

Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben de blootstelling van meer dan duizend zwangere vrouwen aan ftalaten onderzocht door informatie over hun voedingspatroon te vergelijken met sporen van ftalaten in hun urine. Uit de resultaten, gepubliceerd in Environmental International, blijkt dat elke toename van 10 procent in de consumptie van ultra bewerkt voedsel resulteert in een 13 procent hogere concentratie aan bisftalaat (DEHP), een van de meest schadelijke varianten.

Fastfood en ultra bewerkte voeding ondergaan vaak meer bewerkingen, wat de kans op vervuiling met ftalaten vergroot. De onderzoekers benadrukken echter dat zwangere vrouwen niet met een schuldgevoel belast moeten worden. Ze roepen fabrikanten en wetgevers op om alternatieven aan te bieden en pleiten voor strengere wetgeving om de ftalaatbesmetting in voedingsmiddelen te voorkomen.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden om ultrabewerkt voedsel te mijden en te kiezen voor gezondere opties zoals fruit, groenten en mager vlees. Het is belangrijk om te letten op de ingrediëntenlijst en te kiezen voor voedingsmiddelen die niet ultra bewerkt zijn.

Ultra bewerkte voeding staat steeds meer onder druk vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn. Een recent VN-rapport waarschuwde dat ongezonde eetpatronen, waaronder het consumeren van ultra bewerkt voedsel met veel toegevoegde vetten en suikers, aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor de gezondheid en het milieu.

More
articles