HEIKERK MOET DE BEERPUT OVER DE CORRUPTIEVE PRAKTIJKEN OPENEN

GAJADIEN IS LAF EN ONBEHOORLIJK

De directeur van het MI-GLIS, Glenda Heikerk, is op 30 januari jl. buiten functie gesteld door de daartoe onbevoegde minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dinotha Vorstwijk. Terwijl Heikerk aangeeft het ongepast te vinden publiekelijk te reageren op de inhoud van de brief, omdat ze in een proces zit van verweer voeren en officiële berichten afwacht, vertelt parlementariër Asiskumar Gajadien in een interview triomfantelijk, blij te zijn dat de directeur wordt vervangen.

Gajadien is vaag en zegt niets concreets

Tijdens de behandeling van een klacht inzake een dubieuze dubbele registratie in de openbare registers bij het MI-GLIS, maakte ik kennis met de no-nonsense mentaliteit van Heikerk. Oneens over de beslissing op mijn bezwaar, ging ik bij haar in beroep. Met haar corrigerend handelen heeft ze voor mij benadrukt dat kundigheid, integriteit en onafhankelijkheid van belang zijn voor de waarborging van de rechtszekerheid van onze registergoederen. Fascinerend luisterde ik dus naar het verhaal van Gajadien, wachtende op de onthulling. Hij gaf te kennen dat Heikerk haar verleden, zoals hij “publiekelijk” heeft mogen vernemen, vraagtekens plaatst bij haar politieke benoeming tot directeur en er naar aanleiding daarvan een grondig onderzoek moet komen. In zijn vervolgverhaal geeft hij voorts aan, dat er thans gekozen is voor een apolitieke directeur die meer rust uitstraalt. Ik zat op het puntje van mijn stoel om te horen wat de feiten en omstandigheden zijn die maken dat Heikerk niet langer gehandhaafd kan worden. Gajadien bleef echter vaag en zei niets concreets. Niets over haar verleden, niets over haar functioneren en niets over het financieel beheer bij het MI-GLIS. De vragensteller zorgde er ook niet voor dat Gajadien daar helderheid in bracht. Dit kan echter een bewuste actie zijn geweest, want de corruptie in Suriname is zover doorgedrongen dat sommige mediahuizen onderdeel zijn geworden van de politieke spin- en steekspelletjes.

Gajadien is laf en onbehoorlijk

Gajadien komt met insinuaties, maar maakt niets hard. Daarenboven maakt hij als parlementariër regeringsbesluiten publiekelijk bekend, zonder dat Heikerk daarin vooraf gekend is. Dit gedrag van Gajadien is te typeren als laf en onbehoorlijk. Misschien zijn deze woorden zelfs veel te zwak gekozen. De politieke druk moet waarschijnlijk zo groot zijn dat de president het makke lammetje Dinotha voor het karretje heeft gespannen om coûte que coûte ervoor te zorgen dat Heikerk daar weg moet, zodat corruptieve praktijken weer normaal voortgang kunnen vinden. Voor Gajadien en zijn consorten is dat inderdaad een reden om blij van te worden. Ik  – en ik denk veel anderen met mij – zijn niet blij met een rust uitstralende directeur. Geef mij dan liever een ‘dya dya uma’ die vertrouwen uitstraalt.

Narcistische trekken

De uitspraken van Gajadien zijn in lijn met datgene wat de schaduwschrijvers van de VHP publiceren. Geen wonder dat hij de informatie uit columns, websites en sociale media voor waar aanneemt. De schaduwschrijvers die selectief de zogenaamde moraalridders uithangen en iedereen bekladden die een doorn in hun oog is, maar over de corruptieschandalen van de VHP zwijgen als het graf. Zie maar de SLM-, SURFIN-, LVV-, SOUDAGER- affaire en zo kan ik het lijstje afgaan. Als er genoeg gegronde redenen aanwezig waren, was Heikerk nimmer benoemd en allang weggebonjourd, lijkt mij. Pleegt Gajadien een aanslag op onze intelligentie of probeert hij met zijn narcistische trekken aandacht te vragen en bewondering te oogsten? Waarom niet met feitelijkheden komen? En zijn niet alle posities die door de VHP zijn of worden ingevuld, geen politieke benoemingen? Ik begrijp dat de politiek vies en vuil is, maar kunnen wij het alsjeblieft gezond houden.

Onderzoekscommissies zonder resultaat

Een onderzoek, zoals Gajadien dat aangeeft, zal ik niet afwachten. Al te vaak worden onderzoekscommissies door de president benoemd, zonder dat er ooit een resultaat uit voortvloeit of een vaag rapport uitrolt dat niet openbaar wordt gemaakt. De kwestie Pokie en het Sabaku-project zijn enkele voorbeelden daarvan.

Ik ben daarom mijn eigen onderzoek gestart naar het verleden van mevrouw Heikerk. Drie jaar na haar benoeming is Gajadien er nog steeds niet uit. Hoe moeilijk kan dat zijn? Ik wil hiermee die norm van de VHP doorbreken en ik moedig iedere burger aan dat ook te doen. Niet vanwege het feit dat VHP ‘no man set neks’, maar omdat zij de boel bij elkaar liegt en nooit met relevante en harde bewijzen komt. Daarenboven wordt alles buiten de context geplaatst om het volk te misleiden. Zie maar het bericht over de bewindvoering van Van den Bergh.

Uit mijn onderzoek breng ik de volgende onwaarheden van Gajadien aan het licht:

  1. Heikerk is niet politiek benoemd.

Uit gespreksinformatie is gebleken dat Heikerk gekozen is uit een selectie van geschikte kandidaten, allen met een notariële achtergrond, om de functie van bewaarder bij het MI-GLIS in te vullen. De functie van bewaarder was in 2019 vacant, omdat de toenmalige bewaarder, R. Vreden, vanwege mogelijke corruptieve handelingen door de president was ontslagen. Tegen Vreden loopt er sindsdien een strafrechtelijk onderzoek en een rechtszaak van het MI-GLIS. Van de politie kreeg ik geen duidelijkheid of het strafrechtelijk onderzoek inmiddels is afgerond. Vreden is recent door de president aangesteld als ondervoorzitter van de Grondconversie Unit. Uit een missieve van de RvM blijkt dat er reeds goedkeuring is gegeven voor de benoeming van Vreden tot directeur.  Wanneer Gajadien dus praat over het verleden van personen en politieke benoemingen, moet hij zijn hand in eigen boezem steken, want de functie van bewaarder bij het MI-GLIS is in 2021 door de VHP opgëeist en daarom moest Heikerk, die voor de regeringsovername reeds bij het MI-GLIS werkzaam was, doorschuiven naar de functie van directeur. Het laatste was op verzoek van de NPS.

  1. Heikerk is nimmer onder curatele dan wel onder bewind gesteld vanwege beperkt geestesvermogen, verkwistend gedrag of financieel wanbeheer. Een officiële bekendmaking in de Nederlandse Staatscourant maakt melding van een bewindvoering in het kader van de WSNP (wettelijke schuldsanering natuurlijke personen). Problematische schulden ontstaan tijdens studie vanwege met name specialistische medische behandelingen. Als ik uit mag gaan van de gedachtegang van de schaduwschrijvers dat ze niet tot notaris mocht worden benoemd of niet als directeur mocht worden aangesteld dan wel dat haar positie als directeur daardoor onhoudbaar is geworden, zou geen enkele zzp’er die tijdens de covid-pandemie gebruik heeft gemaakt van deze regeling, ooit eens mogen ondernemen. Als men niet bekend is met de juridische verschillen en het Nederlandse systeem, moet men zwijgen en de waarheid niet verhullen.
  2. Voor de benoeming tot kandidaat-notaris, dient er daaraan voorafgaand een verklaring van goed gedrag te worden overlegd. Dit ter bevestiging/overtuiging dat de persoon geen veroordeling op zijn/haar naam heeft staan en dat zijn/haar gedrag geen bezwaar is voor een nieuwe baan. Bij het Hof van Justitie is de verklaring door Heikerk overgelegd. Voor de functie van bewaarder en directeur, ben ik die vereiste niet in de wet tegengekomen. Volgens ingewijden echter blijkt dat mevrouw Heikerk bij de benoeming tot bewaarder een antecedentenonderzoek met vrucht heeft doorlopen. Voor wat betreft de functie tot directeur, is er mede gelet op de aantijgingen, ter aanvulling een positieve verklaring van goed gedrag, specifiek gericht op de uitoefening van de functie van directeur, uit Nederland overgelegd.
  3. Informatie uit de openbare registers van het MI-GLIS wijst uit dat de zoon van mevrouw Heikerk slechts één perceel op het spraakmakende Sabakoe-project toegewezen gekregen heeft en niet meerdere percelen, zoals men suggereert. Ik vermoed dat er opzet in het spel is. Op de door de columnist gepubliceerde regel uit een mogelijke lijst van personen die gronden toegewezen hebben gekregen, staan er initialen en een familienaam die niet hetzelfde luidt als van Heikerk. Alleen iemand die inside informatie heeft, zou moeten hebben geweten dat het hier gaat om de zoon van Heikerk. Of heeft de schaduwschrijver de familierelatie van iedereen op de lijst onderzocht tot een bepaalde graad?

De naam van ene Kandhai staat ook op de lijst, maar daarover wordt er in alle talen gezwegen. De vraag is of er een ouder-kindrelatie bestaat met de bewaarder. Hoe heeft Wiebers het recht van grondhuur op één van de percelen op het Sabakoe-project toegewezen gekregen? Zeven officieren waaronder Wiebers, hebben na terugkeer van hun buitenlandse studie in 2019, hun aanvraag voor een stuk domeingrond ingediend bij het ministerie van GBB. Dit recht geldt voor elke Surinaamse burger. Nadat ze aan alle voorwaarden hadden voldaan, hebben vier daarvan na twee jaar een stuk terrein toegewezen gekregen op het overheidsverkavelingsproject te Wanica en drie anderen, waaronder Wiebers, kregen te horen dat de door hen aangevraagde gronden aan derden waren vergeven en een ander stuk perceelland zou worden toegewezen. Wiebers kreeg een perceel toegewezen op het Sabakoe-project. Drie maanden daarna werd via de Facebookpagina van het ministerie van GBB bekendgemaakt dat Wiebers en zijn twee collega’s wederom een perceel toegewezen hebben gekregen. Uit een brief van Wiebers aan het ministerie van GBB blijkt dat hij niet tot overschrijving van de tweede beschikking is overgegaan. Ik daag in elk geval de heer Gajadien uit, die zogenaamd transparantie voorstaat, de lijst van alle percelen op het Sabakoe-project die zijn toegewezen, openbaar te maken. Ik spreek de hoop uit dat zijn naam of die van zijn familieleden daarop niet voorkomt. Overigens is het algemeen bekend dat de politieke verdeelsleutel de oorzaak is geweest van de Sabaku-commotie.

Als ik als eenvoudige burger in een mum van tijd achter deze informatie kan komen, dan kan Gajadien – of beter gezegd de VHP – dat ook.  Gajadien had zaken kunnen verduidelijken en concretiseren, maar hij kiest met zijn narcistische trekken ervoor om aandacht te vragen en bewondering te oogsten voor het vernederen van een ander. Ik hoop dat ons belastinggeld dus niet onnodig zal worden verspild, of zullen zij toch andere onterechte/ongegronde belastende zaken aandragen tegen Heikerk? Ik moet er nu wel aan geloven dat het bewust karaktermoord plegen de modus operandi, of zal ik zeggen de cultuur, van de VHP is.

Ik raad Heikerk aan gedocumenteerd de beerput over de corruptiepraktijken in het grondgebeuren in Suriname te openen, zodat iedere burger weet wat er speelt. Eén ding is zeker: als Heikerk weg is bij het MI-GLIS, is de rechtszekerheid ten aanzien van registergoederen weer in het geding. Notarissen die onjuiste akten zullen aanbieden, willekeurige tarieven voor zegelrechten, geen inzage meer in grote lappen grond die buiten de vastgestelde procedure worden toegewezen en direct daarna worden doorverkocht voor exorbitante bedragen, nephypotheken die worden gevestigd, dubbele registraties, zoals bij mij het geval was, etc. zullen weer aan de orde van de dag zijn.

Maar goed. De president heeft elke keer weer laten blijken dat hij lak heeft aan de samenleving en drukt zijn wil en die van zijn loyalisten gewoon door. Maar ook ik druk mijn onderzoekingen door en zal de zovele onwaarheden/misleidingen van de VHP regelmatig publiceren, totdat mevrouw Heikerk of een andere persoon, de beerput opent.

Rene Adriaan

More
articles