Kensenhuis: ‘Uitzendbureaus willen arbeiders niet in vaste dienst nemen’

NPS-parlementariër Patrick Kensenhuis heeft tijdens de behandeling van de Wet Ter Beschikking Stellen Arbeidskrachten door Intermediairs, gezegd dat er uitzendbureaus zijn die werknemers verbieden om ondanks hun jarenlange arbeid, in vaste dienst te treden. Dit is onkan volgens Kensenhuis. ‘’De werknemers hebben daar wel recht op. Er zijn vacatures uitgebracht en de werknemer voldoet aan de eisen, maar het uitzendbureau verbiedt de werknemer om voor dat bedrijf te gaan werken”, aldus Kensenhuis.

Volgens Kensenhuis moet de wet nader worden bekeken en moet er in de wet een boete worden opgenomen voor uitzendbureaus die zich hieraan schuldig maken. Hij meent dat uitzendbureaus slechts de werknemers beschikbaar moeten stellen aan bedrijven voor een bepaalde tijd en de werkenden niet beperkt mogen worden.

Ook Gregory Rusland zei dat de uitzendbureaus geen barrières mogen opwerpen als de uitzendkracht (de werknemer) de gelegenheid krijgt om in vaste dienst aangenomen te worden. “Dit moet in de wet opgenomen worden. Uitzendbureaus mogen de groei van werknemers niet tegengaan”, aldus Rusland.

VHP-parlementariër Hariette Ramdien haalde een andere kwestie aan, namelijk dat veel multinationals Surinaamse krachten via de uitzendbureaus passeren en ervoor kiezen om te werken met illegale buitenlandse krachten. “Deze buitenlandse krachten zijn meestal goedkoop, vormen geen hoofdpijn voor de werkgever en eisen geen secundaire voorzieningen. Maar  deze buitenlanders zijn illegalen. We moeten waken hiervoor”, aldus Ramdien.

More
articles