De Surinaamse bisschop en de IRIS kruisigen zichzelf!

En zij zeggen: “Onze Heer, voorwaar, wij gehoorzaamden onze leiders en onze vooraanstaanden, waarop zij ons van de Weg deden afdwalen”. Qur’an: soerah Al Ahzab (33); vers 67

Religie dient een samenleving spiritueel, moreel en ethisch te begeleiden c.q. te stuwen naar superieure samenlevingsvormen. Wanneer echter de religie, in zowel directe als indirecte alsook middels gecamoufleerde methodieken, de politiek begint te dienen dan ontstaat er chaos. Reeds jaren waarschuw ik voor deze trend via o.a. de media (kortheidshalve verwijs ik naar gepubliceerde artikelen in o.a. Dagblad Suriname en De West. ), moskeeën en geestelijken.

De bisschop en de IRIS

In de begin jaren van de IRIS had een der medeoprichters van de IRIS, de arts wijlen Isaac Jamaludin, mijn persoon N. Walie Taus, wettig gemandateerd om hem namens de Madjilies Moeslimien Suriname (M.M.S.)  te vertegenwoordigen in de IRIS. Al heel gauw bleek dat wijlen de heer Nico Waagmeester (ook een der oprichters) en ik vaak niet op één lijn zaten. (Uit respect voor de overledene, die zich nu niet kan verdedigen, zal ik hierover niet verder uitwijden.) Ondanks de scherpzinnige waarschuwingen van wjilen mijn vader c.q. leermeester Mahomed Amanullah Taus, moest ik helaas ondubbelzinnig constateren dat waarheidlievende interreligieuze samenwerkingsverbanden een farce zijn en slechts op papier mogelijk zijn. Overigens, als de verschillende gemeenten binnen dezelfde denominatie vaak overhoop liggen met elkaar, waar hebben wij het over wanneer wij praten over interreligieuze samenwerking? Ik zie hierin nuttiger werk voor Mgr. bisschop K. Choennie , hierna te noemen bisschop en de IRIS. Groot zijn in kwaliteit of kwantiteit is namelijk een keuze. Ik heb (zie voorgaande gepubliceerde artikelen) vaker onderbouwd erop gewezen dat de IRIS slechts op papier functioneert en bij issues waarbij zij mogelijkerwijze iets zou kunnen betekenen, altijd de grote afwezige is. De IRIS en al de organisaties die hierbij zijn aangesloten alsook de bisschop inclusief het Comité Christelijke Kerken (CCK) dat onder hem valt, hebben uiteindelijk zichzelf gekruisigd: Dit gezelschap heeft, buiten hun competentie om (zij zijn niet opgeleid om zorg te dragen voor de nationale veiligheid), een onverantwoord, selectief suggestief paniekerig bericht de Surinaamse samenleving ingeslingerd; zonder enig bewijs c.q. plausibele aanleiding, en ook wel op een uiterst dwaze wijze en hebben zich daarna muisstil gehouden. Dit gedrag heeft zeker wel een plaats in de psychiatrische psychotherapie, maar verwacht je geenszins van mensen die zeggen dat zij het Boek prediken. Het idee alleen dat geestelijken  onbewust (bewust?) paniek zaaien in een redelijk vredige samenleving, is onzindelijk en moet door de niet geestelijken faliekant worden afgewezen (lees: afgestraft) om zodoende herhaling (oftewel ontwrichting) dan wel erger in de toekomst te voorkomen. Blijmoedig ben ik niet de enige die deze kwestie bewaakt. Vanuit verschillende invalshoeken heeft men in verscheidene toonaarden hun afkeuring in deze uitgesproken. Geestelijken zijn zondaren net als elk ander mens en genieten dienovereenkomstig  ook het ultieme recht om terecht te worden gewezen waar nodig. Ik wil niet eens zo ver gaan om te bediscussiëren of deze blunder wel deel uitmaakt van de genre van de politiek. Dat is voer voor politici om hun scenario’s te gaan maken om slechts politiek voordeel mee te halen, niet beseffende (of wel) dat zij nu dan ook  als politieke moraalridders voor nog meer chaos zorgen.

Advies

Wanneer je passie voor je land en volk hebt, dan kan je nooit stellen dat wij dit bericht van de bisschop moeten negeren. Integendeel: indien je passie hebt, dan is dit het moment om je constructief te richten tot het volk en degenen die buitensporigheden begaan; om zodoende het Surinaams volk en land te verheffen. Wanneer je te goeder trouw naar de bisschop toe handelt, dan zal je nooit zeggen dat men de bisschop heeft misleid. Misschien  wil men de bisschop “beschermen”, maar hierdoor help (lees: vorm) je de man niet. Dit werkt namelijk ook contraproductief. Hiermede berokkent men de bisschop nog meer schade, omdat hiermee o.a. dan ook gezegd wordt dat de bisschop niet  in staat is het onderscheid tussen goed en kwaad te maken. En dit is ernstig. Maar dit is het toonbeeld wanneer politici niet de juiste intenties hebben voor land en volk, maar slechts eng selectief theoretiseren. Ook naar hun het advies om naast een indringende introspectie ook aan kwaliteitsverbetering te doen van hun cognitieve perceptie. Dit advies geef ik overigens ook  vrijblijvend mee aan de organisatie IRIS en de bisschop, maar ook gebruikmakend hiervan, aan alle politici en geestelijken.

Politiek

Politiek zijn er wel enkele markante zaken te bespeuren. Zoals gewoonlijk is de volksvertegenwoordiging in voorkomende situaties altijd, structureel en  direct muisstil. Volgt u maar hun ‘track record’. Soms wil ik geloven dat slechts veilige media-aandacht hun ‘core business‘ is. Aan de media het advies om dit af te straffen door hun terug te verwijzen naar DNA. We zien ook dat het opvalt dat slechts 1 partij c.q. mensen die te herleiden zijn naar die partij heel, onrustig worden van deze constellatie. Het is ook opmerkelijk dat de IRIS en de bisschop, ten tijde van de zeer recente zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis op 17 februari 2023, waarbij op voorhand de zware protestacties uitgebreid waren aangekondigd, waarbij onschuldige ondernemers failliet zijn gegaan en zelfs voor het eerst in de geschiedenis het Surinaams parlement werd bestormd, de IRIS noch de bisschop iets te melden hadden en nergens waren te bespeuren. En nu wanneer onze president in alle rust en gemoedelijkheid heel uitgebreid zijn jaardag dagenlang viert, er een paniekbericht op een paniekerige wijze door de bisschop en de IRIS in de samenleving onverantwoord wordt ingeslingerd. Ik denk dat als er een dreiging van staatsgevaar zou zijn, de president geen feest zou vieren, omdat hij simpelweg de eerste en beste is die dit kon weten vanwege: de infrastructuur in deze, die hij alleen als president tot zijn beschikking heeft en vanwege zijn achtergrond als politieman van een hoog aangeschreven politieacademie; zijn ruime ervaring als minister van Justitie en Politie alsook ervaring als gewezen politiecommissaris en een functioneel buitenlands netwerk. Ik denk dat de bisschop, die de informatie maar zou moeten hebben van het oprecht opbiechten van enkele zondaren, in deze kansloos is t.o.v. de president. Uitgaande hiervan adviseer ik de bisschop  met spoed, liefst vandaag nog, de biechtstoel op te zoeken.

Blindelings volgen

Het blindelings volgen van personen, ongeacht wie dan ook, is een ware tragedie! Wanneer men religieuze leiders c.q. religieuze geleerden, natuurgenezers, politici etc. blindelings volgt, dan moet men erop bedacht zijn dat het levensgevaarlijk kan zijn. Dit, omdat emoties de overhand dreigen te nemen, waarbij de ratio wordt uitgeschakeld. We kennen de legio gevallen van mensen die naar de ‘bonuman’ gaan en opgelicht, misbruikt dan wel verkracht worden. We vernemen via de media dat ook geestelijken zich veelvuldig schuldig maken aan dit soort praktijken. Wijlen mijn vader (de Mahomed Amanullah Tausschool is naar hem vernoemd) heeft mij versterkt door mij te leren en te trainen dat je niemand nodig hebt om voor je te bidden. Je moet slechts zodanig leven dat de Schepper naar je wil luisteren ‘in shaa Allah’. Hij zei altijd: “Als God niet naar jou gebed luistert, dan kan niemand anders God doen laten luisteren, omdat jij en Hij alleen weten waarom Hij niet naar je luistert…”.

 

Fi Sabilillah

Walie Taus

More
articles