Kromosoeto blijft in detentie, PG bevestigt straf OM

Op 29 januari 2024 is de behandeling van de strafzaak in hoger beroep tegen de verdachte G. Kromosoeto voortgezet door het Hof. De zaak stond voor repliek, dat is de tweede beurt van de waarnemend procureur-generaal. Zij is tijdens haar repliek gebleven bij hetgeen zij tijdens het requisitoir naar voren heeft gebracht. Zij vroeg om de verdachte te veroordelen en dezelfde straf op te leggen als de kantonrechter in eerste aanleg heeft opgelegd. Ook vroeg zij om de gevangenneming te gelasten. De volgende zitting is op 19 februari 2024. Op die zitting zullen de advocaten in hun tweede beurt reageren op de repliek van de waarnemend procureur-generaal.

Veroordeeld

De ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto, werd op maandag 31 januari 2022 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 150.000 subsidiair 12 maanden hechtenis. Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh is meegegaan met de eis van het Openbaar Ministerie, dat eerder tegen Kromosoeto vijf jaar met aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest en een geldboete van SRD 150.000 subsidiar 12 maanden hechtenis, had geëist. Kantonrechter Kuldipsingh voerde aan, dat Kromosoeto heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Volgens Kuldipsingh is bewezen dat Kromosoeto, Robert van Trikt (ex-governor van de CBvS), Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën) en Faranaaz Alibaks-Hausil (ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS), zich bezig hebben gehouden met onrechtmatige trekkingen van gelden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Volgens Kuldipsingh, gaat het om ‘’een duurzaam samenwerkingsverband tussen één of meer personen’’. Kuldipsingh stelde, dat er SRD 3 miljard aan blanco kredieten is verstrekt aan het ministerie van Financiën. Kromosoeto heeft tijdens het proces verklaard dat hij onschuldig is. Naar zijn zeggen, voerde hij opdrachten uit voor de staat.

De kantonrechter motiveerde dat elk van de verdachten een afzonderlijke bijdrage heeft geleverd. Kromosoeto is daarom aangemerkt als medepleger. Hij is een publieke functionaris, derhalve is de Anti-corruptiewet op hem van toepassing. Volgens Kuldipsingh is ook het bewijs geleverd voor medeplichtigheid aan ambtsverduistering. Kuldipsingh verklaarde, dat de SPSB ten tijde van Kromosoeto, functioneerde als ‘’een corrupt orgaan’’. Kromosoeto werd vervolgens in maart 2023 wederom aangehouden. Het Openbaar Ministerie heeft hiertoe besloten na een gerechtelijk onderzoek.

More
articles