De Mediterranean Shipping Company (MSC) heeft aangekondigd, de zeecontainertarieven te verhogen voor zendingen vanuit alle Aziatische havens naar Noord-Europa. Maar ook voor de bestemmingen in de Zuid-Amerikaanse en Caraibische regio’s zijn de tarieven verhoogd. De tariefverhoging is ingegaan op 1 december 2023 en MSC is van plan om USD 1.750 voor een 40-voet container en USD 962 per 20-voet container in rekening te brengen.
Recentelijke vijandigheden en beschietingen in de Rode Zee, die in noordelijk richting verbindt met het Suezkanaal, vormen een grote dreiging van illegaal geweld. Veel rederijen willen al sedert vorig jaar, nadat de oorlog in oktober tussen Israël en Gaza losbarstte, niet meer door de Rode Zee varen met een grote aantal vrachtcontainers en andere vracht. Met name de Iraniërs en Houthi-strijders zijn solidair met het Palestijnse volk van Gaza, dat onder vuur wordt genomen door het Israëlische leger.
De aanvallen op koopvaardijschepen hebben tot gevolg, dat sommige rederijen het risico niet meer willen nemen toch door de Rode Zee te varen en de route richting Zuid-Afrika kiezen. Echter leidt die alternatieve route tot hogere verschepingskosten per vrachtcontainer met snel toenemende percentages. Alle goederen uit het Verre Oosten worden vele malen duurder over de hele wereld en dus ook voor Suriname.
Lokale importeurs, die anoniem wensten te blijven, over de invloed van het losgebarsten geweld op scheepvaartroutes. Bijvoorbeeld de oorlog tussen Oekraine en Rusland die ertoe leidde dat de importprijzen van zonnebloemolie en graan veel duurder werden dan wat de consument voorheen betaalde. Volgens een bekende handelszaak zijn goederen op de lokale markt ook omhoog gegaan ten opzichte van de importgoederen. Een argument voor de hoge prijzen van lokale producten heeft te maken met de veel langere aanlevertijd van ingrediënten, die nodig zijn voor de vervaardiging van sommige lokale producten. In een ander geval dat werd genoemd, werd aangegeven dat de import van kip uit Brazilië recent werd doorgezet, omdat op langere termijn er schaarste zou ontstaan en kip nog duurder zou kunnen worden. Volgens de importeur is door toch de bestelling van kip te plaatsen, de winstmarge in mindere mate van 22 naar 25 procent.
De importeur vindt dat de winstmarge en prijs niet zozeer betrekking de wisselkoers maar aan de bestelling die toch geplaatst moet worden, als we willen voorkomen dat er schaarste ontstaat. De importeur is ook van mening dat het ministerie van Economische Zaken de goederencontrole geschikt moet maken voor een bepaalde marge, die moet gelden voor alle winkeliers.
“Ook zouden winkeliers zich niet met het excuus dat ze bonnen van kostprijzen kwijt zijn, mogen beschermen”, aldus de importeur. De handelaar wijst op de verontrustbarende prijsstijgingen ten gevolge van de internationale trends (vrachtverkeer op belangrijke zeeroutes die worden geconfronteerd met gevechtshandelingen en ernstige dreiging) en gedurende langere tijd een economische daling teweegbrengen en algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten veroorzaken.
In Jemen werd door Houthi-rebellen gemeld dat ze twee schepen op de Rode Zee hebben aangevallen, namelijk de ‘Star Nasia’ en de ‘Morning Tide’. Op het dek van de ‘Morning Tide’ werden stukken metaal gevonden na een nachtelijke explosie in de buurt. De aanvallen op de internationale scheepvaart door de Houthi’s, die banden hebben met Iran, duren al maanden en verstoren het vrachtverkeer op een zeer belangrijke zeeroute. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben hierop gereageerd met aanvallen op Houthi-doelen in Yemen. De opstandelingen controleren een groot deel van het land, waaronder de hoofdstad Sanaa.
Naar aanleiding van de aanvallen en de slechte veiligheidssituatie in de Aziatische en Afrikaanse regios heeft de grote containerrederij CMA CGM thans besloten haar schepen om te leiden via Kaap de Goede Hoop in plaats van door het Suezkanaal te varen. Nederlandse rederijen dringen er ook bij hun regering op aan ze toe te staan gewapende particuliere beveiligers aan boord te hebben voor een veilige doorvaart door de Rode Zee als de veiligheidssituatie dat vereist.
De aanvallen van de Houthi-rebellen hebben grote gevolgen gehad voor de ‘Suez Canal Authority’ (SCA): de inkomsten zijn in januari bijna gehalveerd ten opzichte van dezelfde maand in 2022. Als gevolg van het geweld hebben veel grote rederijen besloten om de route te mijden. Ondanks de uitdagingen waar de sector voor staat, zag de rederij Euronav haar winst in het vierde kwartaal van 2022 stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar.