‘Suriname heeft 700 miljoen barrels aan winbare reserves’

Plannen voor productieplatform met capaciteit van 200.000 barrels per dag

Op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten Suriname (VES) op 15 januari, gaf Annand Jagesar, algemeen directeur van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., een presentatie met als titel: ‘Nooit meer arm’. Hij besprak de ontwikkelingen binnen Staatsolie met de focus op de offshore sector, koolwaterstoffen en de wereldwijde perspectieven. Daarnaast belichtte hij de productietijdlijn voor Suriname en benadrukte de cruciale aandachtspunten voor het maximaliseren van economische groei uit deze sector.

Ontwikkelingen Staatsolie met de focus op de offshore sector

Sinds 2020 heeft Staatsolie aanzienlijke vooruitgang geboekt in de offshore sector, met opvallende ontdekkingen van koolgas, olie en gascondensaten. Deze ontwikkelingen hebben wereldwijde interesse gewekt, en Total Energies is actief bezig met het voorontwerp van de eerste offshore ontwikkelingen.

Volgens Jagesar benadrukt het voorontwerp een indrukwekkende 700 miljoen barrels aan winbare reserves, met plannen voor de bouw van een productieplatform met een capaciteit van 200.000 barrels per dag. Staatsolie heeft ook met succes biddingrounds doorlopen en onderhandelt momenteel over de verkrijging van extra olieblokken onder contract.

“Op dit moment zijn er al dertien production-sharing contracten, wat getuigt van de intensieve betrokkenheid van de Internationale Oliebedrijven (IOC’s) in de offshore activiteiten.”

In Blok 52 heeft Petronas een belangrijke olieontdekking gedaan, waarbij gesprekken met Staatsolie plaatsvinden over mogelijke ontwikkelingen, inclusief gas, hoewel dit momenteel nog niet commercieel is. “Ondanks de huidige niet-commerciële status van gas, is Petronas bereid om vooruit te kijken naar de toekomst. Een cruciaal onderdeel van de olieproductie is de Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) – een specifiek gebouwd schip dat fungeert als een raffinaderij op zee. De bronnen, die zo’n 5 kilometer onder de oceaanbodem liggen, zijn via pijpleidingen verbonden met het FPSO-schip”, aldus Jagesar.

Dit houdt in dat er een bijbehorend voorraadschip komt voor transport en voor de verkoop van de geproduceerde olie. “De geschatte kosten voor dit gehele systeem bedragen ongeveer USD 9 miljard. Het proces van ontdekking tot productie en verkoop, is complex en tijdrovend.”

In 2024 wordt volgens Jagesar een nieuw project aangekondigd, gevolgd door samenwerking met leveranciers voor de bouw van FDSO’s en het verkrijgen van het Field Development Plan (FDP) tegen eind 2024. “In 2025 wordt door Staatsolie besloten of er een 20 procent participatie (USD 1,8 miljard) is. Productie wordt verwacht in de tweede helft van 2028.”

Koolwaterstoffen en de wereldwijde perspectieven hiervan

Er is volgens Jagesar toenemende aandacht voor klimaatverandering bij natuurlijke hulpbronontginning, maar sociale rechtvaardigheid vereist ook aandacht voor de beschikbaarheid van resources en betaalbaarheid. Het is volgens hem essentieel dat Suriname overweegt of het ‘arm’ wil blijven, terwijl andere regio’s meer bijdragen aan klimaatverandering. “De tweede discussie is de vermeende verdwijning van olie, maar ruim 85 procent van de energiebronnen blijft non-renewable, wat betekent dat ze niet snel of onmiddellijk zullen verdwijnen.”

Volgens de International Energy Agency zal de wereld in 2050 nog steeds voor 96 procent afhankelijk zijn van olie, terwijl Suriname slechts 0,01 procent van de broeikasgassen uitstoot. “Dit zou Surinames kans zijn om olie te leveren, zonder een significant wereldwijd effect te moeten rechtvaardigen.’’

More
articles