Dengue epidemie uitgebroken in het buurland Brazilië

Naar verluidt zijn er meer dan 100.000 dengue besmettingen in Braziliȅ geregistreerd. Intussen is onze directeur van Volksgezondheid gevraagd om een reactie inzake de denguegevallen in Braziliȅ. Het is nog niet bekend of er al informatie beschikbaar is voor het publiek. Er zou sprake zijn van de Dengue type3 dat is komen overwaaien naar Suriname. Vooral in stilstaand water worden veel denguemuskieten waargenomen in Braziliȅ.

Het aantal gevallen van denguekoorts in Brazilië, is aanzienlijk gestegen ten opzichte van vorig jaar, met vier keer meer gerapporteerde gevallen in de eerste vier weken van 2024. Hoge temperaturen, met name als gevolg van het El Niño fenomeen, zijn geïdentificeerd als een belangrijke factor, die bijdraagt aan de verspreiding van de door muskieten overgedragen ziekte. Recentelijk zijn er 29 sterfgevallen in Brazilië die worden toegeschreven aan de denguekoorts en worden er nog eens 173 sterfgevallen onderzocht op een mogelijk verband met de ziekte. Latijns-Amerika heeft dit jaar meer dan drie miljoen gevallen van denguebesmettingen gemeld, meer dan het wereldwijde totaal van vorig jaar, waardoor de regio een dengue epidemie doormaakt omdat veel mensen de ziekte in een korte tijd treft in de bovengenoemde gebieden. Denguekoorts is endemisch in meer dan 100 landen, vooral in tropische gebieden zoals Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Het aantal gerapporteerde gevallen van dengue is sinds 2000 wereldwijd met een factor acht vermenigvuldigd, en de verwachting is, dat het aantal dit jaar opnieuw records zal verbreken als gevolg van de klimaatcrisis en de opwarming van de aarde.

De denguemuskiet drager van de besmettelijke ziekte vermenigvuldigt zich snel in warmere streken en overstromingen als gevolg van de klimaatcrisis verergeren de verspreiding van de ziekte nog verder.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de noodzaak van waakzaamheid en controlemaatregelen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied benadrukt, om zo een verdere toename van het aantal denguegevallen in de tweede helft van het jaar te voorkomen. Vooral Brazilië, Peru, Bolivia en Colombia zijn zwaar getroffen door de epidemie. Brazilië alleen al heeft meer dan 2,3 miljoen infecties en 769 doden gemeld, gevolgd door Peru, Bolivia en Argentinië.

Dengue-infectie kan koorts, hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn veroorzaken. In ernstige gevallen kan het leiden tot verlies van eetlust, braken, hoge koorts en ademhalingsmoeilijkheden. Zonder behandeling is het risico op overlijden door ernstige dengue ongeveer 50%. Hoewel er in de handel vaccins tegen dengue verkrijgbaar zijn, is de beste preventie het vermijden van stilstaand water, de broedplaats voor muggen, en het gebruik van muggen werende middelen. Hoewel het Caribisch gebied minder getroffen is door dengue dan Latijns-Amerika, is er een vertraging opgetreden bij de registratie van gevallen. De WHO constateerde ook een afname van het aantal gevallen in Andeslanden tijdens het begin van de winter op het zuidelijk halfrond. Het algemene risico voor het oplopen van dengue blijft echter hoog in de Latijns-Amerikaanse regio.

More
articles