Het milieunieuwsplatform Mongabay meldde onlangs dat volgens hun beoordeling van officiële documenten, de regering van Suriname voorbereidingen treft om grote stukken Amazoneregenwoud vrij te maken voor landbouw. Dit nieuws is volgens Amazone Conservation alarmerend, omdat grootschalige landbouw historisch gezien of momenteel geen aanjager van ontbossing is in Suriname, dus deze nieuwe percelen zouden waarschijnlijk tot ongekend bosverlies leiden in een van de weinige overgebleven landen ter wereld die gedomineerd worden door primair regenwoud.
Verweven met deze kwestie zijn aanvullende rapporten waaruit blijkt dat groepen mennonieten van plan zijn naar Suriname te verhuizen. Dit nieuws heeft ook tot alarm geleid, gezien de grootschalige ontbossing veroorzaakt door mennonieten in de Amazonegebieden van zowel Peru als Bolivia.
Hier, in MAAP #203, bouwen we voort op de initiële analyse van Mongabay om de impact van deze voorgestelde landbouwpercelen te schatten. Ten eerste schatten we dat het gaat om 467.000 hectare (1,15 miljoen acres) in de voorgestelde nieuwe landbouwpercelen voor zowel het ministerie van Landbouw als de stichtingen, ondersteund door particuliere grondontwikkelaars. Uit aanvullende analyse van de overheidsdocumenten blijkt dat het werkelijke totaal zou kunnen oplopen tot 560.000 hectare.
Vervolgens schatten we dat 451.000 hectare oerbos in de voorgestelde landbouwpercelen wordt bedreigd. Dit zou resulteren in een schokkende hoeveelheid primair bosverlies voor een land dat de afgelopen 21 jaar een gemiddelde jaarlijkse ontbossing van slechts 6.560 hectare heeft ervaren. In de districten Nickerie, Saramacca en Wanica worden zowel tuinbouw- als landbouwbestemmingen stelselmatig buiten ieder ruimtelijk ordeningsbeginsel om, voor woningbouw en zelfs verkaveling, splitsing en commerciële ontwikkeling ingezet. De fase die na ontbossing volgt, is dus echt niet gegarandeerd agrarisch te blijven, maar veel eerder de voorfase van verstedelijking en industrialisatie.
Er zijn genoeg voorbeelden. Zo verscheen er de afgelopen week een artikel in het Nederlandse dagblad Trouw, over het feit dat het ministerie van Milieu in Lima onderzoekt of de mennonieten, een in de zestiende eeuw van de protestantse kerk afgescheiden gemeenschap, zich schuldig maken aan milieudelicten, want hier in het hart van de Peruaanse Amazone gelden strenge regels. En zolang dat onderzoek loopt, mag er niet meer gekapt worden. Wat de mennonieten in Peru nu aangericht hebben, gaat tegen alle regels in.