Meer politiepersoneel en middelen meer dan noodzakelijk

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie heeft tijdens de begrotingsbehandeling in DNA benadrukt dat er een dringende behoefte is aan aanzienlijke uitbreiding van het politiepersoneel en de beschikbare middelen. Momenteel bestaat het Korps Politie Suriname (KPS) uit ongeveer 2.600 leden, maar volgens  Amoksi zijn er 4.000 politieambtenaren nodig om effectief te kunnen opereren. Amoksi onderstreepte de noodzaak jaarlijks minimaal 250 nieuwe rekruten op te leiden tot agent van politie, om zo aan de groeiende behoefte te kunnenvoldoen. Daarnaast onthulde Amoksi dat het ministerie in totaal 700 voertuigen nodig heeft om de veiligheid en criminaliteitsbestrijding te waarborgen.

Ook herinnerde Amoksi eraan, dat er in het verleden politieposten waren die minimaal over twee voertuigen beschikten, en grote posten en gespecialiseerde diensten, minstens vier voertuigen ter beschikking hadden. Hij benadrukte de gefaseerde inspanningen om dit niveau opnieuw te bereiken en noemde het belang van duurzame oplossingen, zoals het aanschaffen van voertuigen, inplaats van het huren. Amoksi erkende, dat een betere afstemming tussen verschillende veiligheidsdiensten essentieel is en deelde voortsmede dat er al samenwerkingen zijn tussen deze diensten. Ook sprak hij over de toekenning van extra financiële middelen, met een extra SRD 10 miljoen voor veiligheid op de begroting.

Ondanks deze inspanningen kaartte Melvin Bouva zijn zorgen aan over de tot nog toe merkbare uitvoering van het veiligheidsplan. Hij benadrukte dat bepaalde geplande uitgaven geen prioriteit hebben, in vergelijking met de dringende behoefte aan voertuigen en uitrusting voor de politie. Amoksi reageerde dat naast het tonen van vastberadenheid, middelen zoals voertui-gen en de  zichtbaarheid van de politie essentieel zijn in de strijd tegen criminaliteit.Genevievre Jordan vroeg zich af of de veiligheid van burgers gegarandeerd is als politievoertuigen niet kunnen tanken. Amoksi verzekerde dat dit vraagstuk al is aangepakt, met de toestemming van doorlopend tanken. Hij benadrukte echter de noodzaak van duidelijkheid in de benzinevoorziening van Juspol. Op de vraag van Rabin Parmessar, over de terugkeer van de meer dan 300 politieambtenaren die zijn onttrokken aan het KPS en elders zijn geplaatst, gaf de minister geen specifiek antwoord. Parmessar veroordeelde dit als principieel fout en beweerde dat de minister het parlement negeert door niet op de vragen in te gaan.

More
articles