Vandaag wordt de Internationale Dag van het Onderwijs herdacht. Op de Internationale Dag van het Onderwijs, gewijd aan Leren voor Duurzame Vrede, herbevestigen we onze inzet om regeringen in Afrika te ondersteunen bij het bieden van universele toegang tot kwaliteitsonderwijs voor elk kind. De oproep erkent onderwijs als een inherent recht en een fundamentele pijler voor vreedzame samenlevingen en benadrukt de cruciale rol van onderwijs bij het bevorderen van inclusief, democratisch en participatief bestuur. Uit een gezamenlijke verklaring van UNESCO en UNICEF, roepen deze organisaties op tot rechtvaardig kwaliteitsonderwijs voor iedereen.
Ruim één op de vier (29 procent) kinderen in Afrika ging nog steeds niet naar school, waarbij uit een zorgwekkende statistiek blijkt dat de bevolking die niet naar school gaat in Afrika bezuiden de Sahara, tussen 2015 en 2021 met 12 miljoen is toegenomen ( UNESCO Global Education Monitoring Report, 2023). Kwaliteit is ook een punt van zorg, zelfs voor schoolgaande kinderen: negen op de tien kinderen in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, kunnen op tienjarige leeftijd geen eenvoudige tekst lezen en begrijpen. “Het is daarom belangrijk dat regeringen en partners onderwijs bovenaan de politieke agenda houden, waarbij ze het belang van eerlijke binnenlandse overheidsfinanciering benadrukken. Onderwijs is de beste langetermijn investering voor het opbouwen van vreedzame en duurzame samenlevingen. “In 2024, dat de Afrikaanse Unie heeft uitgeroepen tot het Jaar van Onderwijs, roepen wij op tot versnelde vooruitgang in de richting van het verwezenlijken van SDG4.‘’
De gedeelde missie houdt in dat de beloften op hoog niveau van de Transforming Education Summit worden omgezet in concrete acties, waardoor Afrikaanse leerlingen worden uitgerust met de vaardigheden, waarden, attitudes en kennis die essentieel zijn voor volledige integratie in de samenleving en het hebben van de best mogelijke toekomst. UNESCO en UNICEF dringen er bij regeringen en partners op aan om hun inspanningen te versterken om:
* Eerlijke binnenlandse overheidsfinanciering voor onderwijs te bevorderen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de meest kwetsbare kinderen. Dit zal helpen de verschillen tussen leerlingen te verkleinen en een universele dekking te bereiken. Landen met een hogere opleiding en jaren van kwaliteitsonderwijs ervaren minder conflicten en een toename van de veiligheid en beveiliging.
* Het belang van onderwijs te benadrukken bij het versterken en in stand houden van de vrede, zoals uiteengezet in SDG4, doelstelling 4.7, door het bevorderen van een cultuur van vrede en geweldloosheid, mondiaal burgerschap en waardering van culturele diversiteit en levensvaardigheden, in overeenstemming met de aanbeveling over onderwijs voor vrede, mensenrechten en duurzame ontwikkeling, aangenomen op 20 november 2023 door 194 UNESCO-lidstaten tijdens de 42e Algemene Conferentie van UNESCO.
* Meerdere belanghebbenden uit verschillende sectoren te verzamelen om een beweging te creëren, met jongeren in het middelpunt, naar een robuuster onderwijs in de 21e eeuw voor alle kinderen en jongeren.
“Deze alomvattende oproep tot actie onderstreept de urgentie en het belang van een gezamenlijke inspanning om het onderwijs te transformeren, waardoor het inclusief, vredesgericht en veerkrachtig wordt voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Laten we samen een toekomst creëren waarin onderwijs de hoeksteen wordt van duurzame vrede en vooruitgang.”