Gronduitgifte niet zozeer Mennonieten, maar de grootschaligheid op de achtergrond

Da’91 voorzitster Angelique del Castilho heeft gisteren in het programma “Prime Alert” van “Trishul Broadcasting Network” haar mening gegeven over de grootschalige landuitgifte die in verband wordt gebracht met de religieuze gemeenschap Mennonieten. Del Castilho is van mening, dat criteria regels en standaarden vastgesteld moeten worden voor de Mennonieten.

Echter heeft de groep tot nog toe slechts 404 hectare grond door middel van een bereidverklaring verkregen in de omgeving Witagron. In dit gebied is de Kwinti stam woonachtig.  In een reactie op de eventuele komst van de mennonieten maakte ze duidelijk, dat het standpunt van haar partij voorbij kijkt naar een bepaalde groep, maar zich meer richt op investeringen de discussies rond de komst van de Menonietten en andere aanvragers, die nog niet bekend zijn.  Del Castilho benadrukte de noodzaak van duidelijke normen en de besluitvorming als het gaat om investeringen of ondernemersinitiatieven, of ze nu lokaal, nationaal of internationaal zijn. “Het doel is om een samenleving te hebben die verenigd is en waar iedereen zich met elkaar verbonden voelt”, aldus Del Castilho. Volgens haar is dit te bereiken, als er geen ruimte is voor groepen of individuen die een wig drijven tussen verschillende etnische groepen. Voorts stelt Del Castilho dat de fundamentele rechten van elke burger, voortdurend moeten worden erkend om ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen en open staan voor elkaar.  Del Castilho vindt dat deze grondrechten behoren tot vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid, en dat die voor iedereen in het land gelden. “Bij het evalueren van initiatieven mag religie geen rol spelen, aangezien er in het land godsdienstvrijheid is”, aldus Del Castilho. Volgens haar hebben verschillende religieuze denominaties scholen die voldoen aan de onderwijsnormen.

Ze wees erop dat daarnaast oordelen, niet gebaseerd mag zijn op etniciteit, ras of huidskleur. Del Castilho vertelde dat de focus moet liggen op wat de samenleving nodig heeft en wat beschermd moet worden, zoals het milieu. Ze stelde dat het doel is om een koolstofnegatief land te behouden “en prioriteit te geven aan duurzame praktijken zoals herbebossing. Het land heeft een celos-systeem om verantwoord landbeheer te garanderen”. Del Castilho riep voorts op armoede aan te pakken en er een gezonde balans moet zijn tussen het stimuleren van productie, vooral voor de export, en het beschermen van het milieu.  Del Castilho maakte duidelijk dat er regels en voorschriften bestaan, zoals de milieukaderwet, “om deze praktijken te reguleren. Daarnaast moet er iets worden gedaan aan de schadelijke en giftige stoffen die in het milieu terecht komen, zoals kwikvergiftiging in het binnenland”.  Del Castilho concludeert dat ontbossing een belangrijk punt is van zorg en duurzame herbebossing essentieel is voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van het land op de lange termijn.

More
articles