‘Surinaamse topdeskundigheid mag worden beloond conform haar ervaring, kennis en kunde’

President Chandrikapersad Santokhi is gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) bij de begrotingsbehandeling van 2024, ingegaan op een aantal vragen en kritieken.  De NDP-fractie maakte een punt van orde over het salaris groot USD 3000 dat een agent van staat bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) zou ontvangen. Wat de NDP echter verzuimt te vermelden, is dat deze standaard van betaling, ook tijdens het bewind van de NDP werd gehanteerd. De agent van de staat, Martin Misiedjan, verdiende toen zelfs USD 3700. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien van de coalitie zei, dat er selectief wordt uitgehaald naar het salaris van de agent van de staat. Gajadien zei vervolgens over missives te beschikken waaruit blijkt, dat er tijdens de NDP-regering zelfs veel hogere bedragen van meer dan USD 3.500 werden betaald aan agenten, adviseurs en consultants.

“Als men  kritiek levert en men oprecht bezig zou zijn, zou men dat moeten aangeven, er zullen geen namen worden genoemd, maar het gaat om de intentie van de vraagstelling, dat terwijl mensen werken voor die samenleving, het opmerkelijk is, dat diezelfde mensen die nu kritiek leveren, toentertijd geen kritiek hadden, waarbij bedragen van meer dan USD 3.500 per maand werden uitbetaald over het jaar 2017 tot 2019 en het bijkans op USD 90.000 neerkomt”, aldus Gajadien.

De president heeft tijdens de eerste beantwoordingsronde voor de regering  bevestigd, dat de agent van de staat, de gewezen procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, een salaris van USD 3000 per maand ontvangt. Ook zijn vervanger Margo Waterval, ontvangt dit bedrag. Bepaalde teamleden van de Surinaamse vertegenwoordiging bij het IACHR, ontvangen salarissen die variëren van USD 1000 – USD 5000. Volgens het staatshoofd moet Surinaamse topdeskundigheid beloond worden conform haar ervaring en deskundigheid. “Ik heb soms het gevoel, dat als het om onze mensen gaat, men anders naar ze kijkt, en wanneer het om buitenlanders gaat, men weer een ander beeld heeft”, aldus Santokhi. Volgens Santokhi gaat het hier om gangbare bedragen.

More
articles