Minister Sewdien belooft kleinlandbouwers Nickerie een zak NPK

De rijstboeren kampen met een aantal problemen, vandaar dat er gekeken zal worden naar een mogelijkheid om vooral de kleine boeren enigszins tegemoet te komen. Vrijdag is het besluit genomen dat landbouwers met een areaal tot 30 ha, zich vanaf woensdag kunnen registreren bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) regio West, om aan te geven hoeveel ha zij hebben ingezaaid. Door LVV zal er controle worden uitgevoerd, en als de informatie klopt, komen zij in aanmerking voor een zak NPK (mest) van 50 kg. Deze mededeling deed LVV-minister Parmanand Sewdien tevens voorzitter van het districtscoördinatieteam van de VHP in NIckerie, zaterdagavond op de Opo Yari vergadering in het partijcentrum aan de Soekramsinghstraat.

Sewdien haalde enkele projecten aan die zijn ministerie de afgelopen periode heeft gerealiseerd voor de landbouwers in het rijstdistrict, zoals het verdelen van kavels in de Prins Bernhardpolder aan zaaizaadboeren en onlangs ook de verdeling van kavels van bacovenbedrijf FAI aan groenteboeren die bezig waren op bermen te planten. “We halen de 30.000 hectare dankzij de inzet van de boeren“, hield Sewdien zijn gehoor zaterdagavond voor. Over de inzaai van padie, zei de minister dat hij zich heeft laten informeren door zijn staf in NIckerie, en door de landbouwvliegtuigmaatschappijen. Volgens Sewdien verliep het inzaaien niet probleemloos, omdat de twee pompgemalen – één in Wageningen en één in Wakay – niet optimaal draaien. “We hebben van alles geprobeerd”, merkte de minister op. Er is onder andere een bezoek gebracht aan de Naniverdeelwerken, waarna het besluit werd genomen de Nanikreek door te steken tot de Nanizwamp van waaruit door middel van zwaartekracht zoetwater binnenkwam. Uiteindelijk is 30.000 ha ingezaaid, en dat is zelfs meer dan de 27.000 ha die het vorig seizoen was ingezaaid. De boeren hebben deze cijfers niet bevestigd.

VHP-voorzitter tevens president Chandrika Santokhi, die de hoofdspreker van de avond zou zijn, was wegens andere verplichtingen niet aanwezig op deze Opo Yari vergadering. De opkomst was matig. Behalve door Sewdien werden de aanwezigen ook toegesproken door de vier assembleeleden van de VHP in Nickerie en assembleelid Mahinder Jogi, die Saramacca goed vertegenwoordigde met leden van de VHP Stootgroep Saramacca, minister Rishma Kisoensingh van Economische Zaken, defensieminister Krishna Mathoera en onderwijsminister Henry Ori. Het officiële gedeelte werd na de toespraak van Sewdien afgesloten met het afschieten van een pagara, en een vuurwerkdemonstratie.

More
articles