Vanuit de lucht zoeken naar oliereserves op land

Dataverzameling vanuit de lucht als onderdeel van onshore-exploratieprogramma

Staatsolie Maatschappij Suriname zoekt naar nieuwe oliereserves op land (onshore) vanuit de lucht. Om de risico’s in de zoektocht te verkleinen, wordt vanuit de lucht getracht gebieden met een hogere potentie om olie in de ondergrond te bevatten, in kaart te brengen. Dit project is na een voorbereiding van anderhalf jaar in de tweede week van december 2023 gestart. Met dit onderzoek wil Staatsolie nieuwe reserves vinden zodat de olieproductie voor langere tijd zeker is gesteld.

 De methode om vanuit de lucht olievoorkomens op land op te sporen heet Airborne Gravity Gradiometry (AGG). Met een klein vliegtuig wordt in een vooraf vastgesteld regelmatig patroon gevlogen over een groot deel van de kustvlakte van Suriname. In dit vliegtuig is er een speciale meter (gravimeter) die in korte tijd heel nauwkeurige informatie over de zwaartekracht verzamelt. Het vliegtuig beweegt van zuid naar noord in de kustvlakte op een hoogte van minstens 150 meter, 20 tot 25 km vanuit de kustlijn naar het zuiden en vanaf de Nickerierivier tot en met het midden van Commewijne. Er zal informatie worden verzameld over een totaal van 16.742 kilometer aan vlieglijnen. De kans om gebieden met mogelijke ophopingen van olie en/of gas aan te duiden, wordt op die manier groter. De verzamelde gegevens zullen eerst verwerkt worden, waarna specialisten evaluaties zullen uitvoeren. De data zullen ook de basis vormen voor het aantrekkelijker maken van openstaande onshore-blokken voor mogelijke investeerders.

Staatsolie voert het AGG-project uit in samenwerking met Earthfield Technologies Ltd. uit de Verenigde Staten en Xcalibur Multi Physics LLC uit Canada. Beide hebben jarenlange internationale ervaring met deze type van dataverzameling en hebben voorafgaand aan de start twee geologen van Staatsolie hierin getraind. Volgens planning wordt het verzamelen volgende week afgerond, waarna de verwerking van de gegevens en het vertalen naar bruikbare informatie zal plaatsvinden.

 

More
articles