Debie over gevoerd beleid regering-Santokhi

Radjendre Debie Parlementariër van de VHP heeft tijdens de recente begrotingsbehandeling, het beleid van de regering Santokhi de afgelopen drie jaren, onder de kritische loep geplaatst. Zijn evaluatie bevatte de economische uitdagingen zoals begrotingstekorten, monetaire reserves, staatsschuld en wisselkoersen. Volgens Debie werd de regering sinds haar aantreden in 2020 geconfronteerd met enorme uitdagingen, een praktisch failliete overheid en een negatieve economische groei van bijna 16 procent die met 2,7 procent toenam als gevolg van de Covid pandemie; dus deze regering is gestart met een negatieve economische groei van 18,7 procent. Daarnaast beoordeelde Debie de regering Santokhi met een score van 6,5, met de hoop dat het beleid in 2024 een algemene score van 7,5 zal behalen.

Vervolgens benadrukte Debie, met een voorspelde economische groei van 2,1 procent voor dit jaar, Suriname nog steeds een achterstand van 16,6 procent moeten inhalen. Debie betoogde dat deze herstelinspanning een herhaling is van een situatie, die Suriname al bijna 40 jaar doormaakt. Ook wees Debie op het begrotingstekort bij overname en de internationale reserve, die toen niet eens toereikend was voor drie weken import. Nu streeft de regering naar een begrotingstekort van 4,3 procent en heeft zo een importdekking van 4.6 maanden bereikt.

Debie wees ook  op de stabilisatie van de wisselkoersen, met name de US-dollar en de euro. Hij erkende dat pijnlijke maatregelen nodig waren om de vicieuze cirkel van lage inkomens, weinig besparingen en beperkte investeringen te doorbreken.  “Om populistische redenen hebben de voorgaande leiders de afgelopen 45jaar nagelaten deze cirkel te doorbreken, president Chandrikapersad Santokhi heeft wel de durf opgebracht, deze cirkel te doorbreken,” aldus Debie.

More
articles