SPLINTER EN BALK

Een welbekend gezegde luidt: ‘De splinter in een anders oog wel zien, maar  niet de balk in zijn eigen’ (naar Matth.73), hetgeen inhoudt, de kleinste gebreken in een ander opmerken en voor zijn eigen, veel grotere fouten blind zijn. Er is genoeg reden kritiek te hebben op de verrichtingen van de huidige regering onder leiding van president Santokhi, want ze is er niet in geslaagd de beloofde veranderingen en verbeteringen te realiseren. Zaken die voor mei 2020 zijn beloofd, zijn voor een groot deel niet gerealiseerd, omdat men reeds bij haar aantreden tot de vreselijke ontdekking kwam dat het land financieel en economisch enorme schade was toegebracht door de NDP-regeringen onder leiding van Desi Bouterse in 2010-2015 en in 2015-2020. Het land werd in failliete toestand overgedragen en zelfs de ambtenaren konden in juli 2020, niet uit de beschikbare staatsmiddelen worden betaald, omdat de kas leeg was. Zelfs het laatste bedrag – groot 273 miljoen SRD en geparkeerd op de Surinaamse Postspaarbank, SPSB – werd weggemaakt en de nieuwe regering van Santokhi vroegtijdig uit handen geslagen. Zogenaamd was dat bedrag bestemd voor een bouwproject. Je bent al demissionair, wat voor bouwprojecten zou je nog moeten initiëren en of uitvoeren? Men was er toen gelijk al op uit deze regering het besturen vreselijk moeilijk c.q. onmogelijk te maken.

Men heeft tien jaar lang wanbestuur gevoerd en de zaak leeggeroofd en dan ook nog de euvele moed willen opbrengen om anno 2024, met verklaringen te komen die overlopen van hypocrisie. Men is komen aandragen met de ‘splinter in het oog van de regering Santokhi’, en dan in het bijzonder terwijl men zwijgt over de enorme balk die huist in het paarse oog van de NDP en haar dieftige exponenten. Keerpunt viel over een bericht in een lokaal dagblad, waarin er tal van verwijten worden gemaakt in de richting van het huidige kabinet. Nogmaals, er zijn genoeg zaken waarop aanmerkingen kunnen worden gemaakt, maar laten we het netjes houden en het gehuichel achterwege laten, want het Surinaamse volk weet wel beter en heeft echt wel gezien wat er tussen 2010 en 2020 is gebeurd. De Centrale Bank werd leeggeroofd en twee governors worden vervolgd, waarvan één het hazenpad heeft gekozen. Als deze vermeende rover onschuldig is, waarom is hij dan via Guyana gevlucht. Waarom komt hij niet terug om zijn onschuld in al de aantijgingen te bewijzen? Libi sma nanga law yere, de man is vanaf zijn aantreden in 2020 doende geweest de zaak te flessen en er zelf beter van te worden. Salaris van 80.000,- SRD op basis van een wisselkoers van SRD2.80,-. zijn we dat allemaal vergeten? Nu is ook al gebleken dat zijn mooie villa te Clevia door de Centrale Bank is betaald en de man dus al zijn penningen kon opstrijken en wegdragen.  Maar laten we even kijken naar het verwijt dat de NDP nu weer denkt te kunnen maken aan de zittende regering. Men babbelt over de belabberde gezondheidszorg van het moment. Maar was die zorg tijdens het Bouta-regiem zoveel beter? De archieven zijn er om het tegendeel te bewijzen, breek ons de ‘bek’ alstublieft niet open. Hoe vaak hebben barmhartigen uit Nederland niet tal van schenkingen moeten doen aan bijvoorbeeld het AZP tijdens deze twee Bouta-regeringen, beginnende in 2010? Moest Hoefdraad niet de hele wereld rondgaan om te bedelen, want in 2013 waren alle deviezen al verspild en geroofd, waardoor de zorg niet goed meer op niveau kon worden gehouden. De NDP moet helemaal niet praten over de gestegen criminaliteit, want ook tussen 2010 en 2020  had ze geen antwoord op de alsmaar toenemende roofovervallen op straat, in winkels en woningen.

En als we het over ernstige vormen van criminaliteit hebben, dan hoeven we slechts 8 december 1982 aan te halen en het eindvonnis uitgesproken in december van het afgelopen jaar. Over criminaliteit moet de NDP helemaal haar waffel dichthouden, want de grootste criminelen huizen in deze partij. Ook is het geen geheim dat deze partij de misdaad accommodeert en dat de grootste witwassers deel uitmaken van dit misdaadsyndicaat. Praten over een politiestaat? Laat ons bij Keerpunt niet lachen. De grootste en meest grove mensenrechtenschendingen die dit land heeft meegemaakt in zijn contemporaine geschiedenis, hebben plaatsgevonden toen de exponenten van deze partij het voor het zeggen hadden tussen 1980 en 1987 en de beginjaren negentig van de vorige eeuw. Hoe durven deze gasten nog te praten over politiestaat en schending van mensenrechten, splinter en balk so bung. Ook praten de hypocrieten uit de NDP over verzwakking van de Centrale Bank. Je moet toch wel heel brutaal zijn om over de Centrale Bank te praten, na alles wat daar fout is gegaan tijdens de regeringen van Bouterse onder Hoefdraad en Van Trikt. Waarom moest Gersie weg? Omdat hij niet bereid was monetair te financieren en daar was Van Trikt wel toe bereid, want die had andere plannen. Over de executie van de zogeheten inheemse strijders te Pikin Saron, zullen we het niet hebben, want zijn de NDP-scribenten vergeten wat er destijds is gebeurd met de groep van Piko Sabajo? Pater Toon ter Dorsthorst heeft zelfs op papier gezet, hoe deze jonge inheemse mannen zijn vermoord door lieden die gelieerd waren aan het toen aanzittende militaire gezag. Of all people and parties,  roept de NDP op tot verzet en herstel van democratische waarden.  Gewoon schandelijk dat deze partij durft praten over democratische waarden. Wie hielp een wettelijk en democratisch gekozen regering van Henck Arron op 2 februari 1980, om zeep? Juist ja, het waren dezelfde mensen die nu vanuit de NDP praten over bescherming en herstel van democratische waarden. Maar ja, toen luisterden deze NDP-exponenten naar een kolonel Valk. Maar hierover een andere keer in Keerpunt.

More
articles