OUDERS ZIJN OOK VERANTWOORDELIJK

Voor de tweede keer na de covid-pandemie werd in de binnenstad van Paramaribo, het Owru Yari Fest (feest) georganiseerd. De sfeer zat er goed in en dat was te merken aan de enorme dansende en zingende menigte. Deze drukte was niet alleen op 31 december te merken in onze binnenstad, maar ook op andere evenementen in de maand december. Overal een enorme drukte, lange files en uitverkochte shows. Ja, wanneer het om feesten gaat, zijn Surinamers altijd aanwezig. Dat is meer dan een feit. Suriname staat erom bekend dat in de maand december er overal feestjes zijn en dat het altijd heel erg druk is. Er worden zelfs kredieten voor afgesloten en geadverteerd. Op al deze feestjes zijn ook alcoholische dranken te verkrijgen en slechts op enkele plaatsen wordt er naar een identiteitsbewijs gevraagd. Los hiervan is er niet op elke plek optimale beveiliging en vaak ontbreken vluchtroutes in geval van calamiteiten. Wij van Keerpunt hebben deze conclusie getrokken naar aanleiding van onze eigen constatering bij bepaalde bars en ook in de binnenstad. Indien er bijvoorbeeld brand zou uitbreken in bepaalde bars, kunnen wij nu al stellen dat er maar één uitgang is en die is tevens de ingang. De veiligheid is niet gegarandeerd in zo een situatie. Om nog een voorbeeld aan te halen: de brand die onlangs op 31 december ontstond op een open perceel aan de Keizerstraat, kon heel snel overslaan naar de omliggende panden. Onze vraag is hoe de brandweer dit zou aanpakken, want wanneer dit soort panden als van de binnenstad in lichterlaaie staan, breekt er een ware paniek uit. Aangezien er duizenden bezoekers op dat moment stonden te feesten in de straten van Paramaribo, is dit een vreselijk groot risico dat zeker voor calamiteiten zou zorgen. Wij willen hiermee niet stellen dat de brandweer niet alles in het werk zou stellen om in te grijpen, maar wij denken gewoon verder; mocht er iets gebeuren, dan moeten er vluchtroutes zijn voor de veiligheidswaarborging van de bezoekers. Daarnaast moet persoonlijk bekend zijn hoe te handelen in geval van zelfredzaamheid bij calamiteiten, door voorlichting.  Dat is natuurlijk een scenario, dan heb je ook nog het onverantwoordelijk gebruik van alcohol door jongeren.

Het probleem lijkt naar onze mening, erger te worden. Velen beseffen niet dat er nadelige gevolgen zijn wanneer je overtollige hoeveelheden alcohol drinkt. Jeugdigen die hun grens niet kennen, kunnen snel het slachtoffer worden en een alcoholvergiftiging oplopen. Wanneer je te veel alcohol drinkt, kun je ernstig bedwelmd geraken en jezelf of anderen schade berokkenen. Keerpunt heeft zelf kunnen aanschouwen hoe jongeren op straat vielen en niet meer konden opstaan, een jongere raakte be-wusteloos en werd per ambulance afgevoerd tijdens de owru yari viering. Opmer-kelijk was het dat deze jeugdigen erg jong waren en de controle totaal zoek. Het ge-drag van de jeugd was naar onze mening aanstootgevend en beschamend. Overal in de stad waren zuipende jongeren waar te nemen, maar de meesten kon je vinden tussen de Zwartehovenbrug- en de Steen-bakkerijstraat. Deze pubers waren zo dronken dat zij het bewustzijn hadden verloren vanwege overmatig alcohol- en vermoedelijk ook drugsgebruik. Ballons gevuld met lachgas zijn alom aanwezig en bekend in het nachtleven. Jongeren zaten op koelboxen of lagen op het trottoir, omdat zij niet meer in staat waren te staan. Anderen werden opgetild en weggedragen door vrienden. Owru yari viering in Paramaribo is een traditie geworden, waarbij wij als Surina-mers samen komen om met muziek (drank was een bijkomstigheid) het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen; maar nu lijkt het een vrijbrief voor sommigen te zijn geworden om je te misdragen en je richting Spoed Eisende Hulp te drinken. Naast de zuipende jongeren hebben we nog een andere groep die zich op een andere manier onverantwoordelijk ge-draagt: ouders/verzorgers die met kleine kinderen tot in de vroege ochtenduren op straat zijn. Wij zagen heel veel huilende kinderen en baby’s in de binnenstad: bij ‘t Vat, nabij de International Mall of Suriname en niet te vergeten aan de Wilhelminastaat. De ouders die dit doen, begrijpen niet dat het absoluut ongezond is voor het kleine kind en dat de luide muziek niet goed is voor de trommelvliezen. Wij vragen ons af waarom de security controle op bijvoorbeeld streetparty’s niet beter oplet en deze mensen ervan weerhoudt om hun kinderen te brengen naar een dergelijk festijn.

De kinderen begrijpen totaal niet waarom ze niet in hun bed kunnen liggen en op den duur vervelen zij zich. Ze worden ook blootgesteld aan normalisatie van drank- en drugsgebruik op een leeftijd waarop zij het onderscheid en de keuze niet behoorlijk zelf kunnen maken. Sommige ouders zullen zeggen dat zij hun kind(eren) meenemen omdat ze geen oppas hebben, maar wij vinden dat een goedkope smoes. Als je geen oppas hebt, kun je beter thuis blijven. Sommige ouders weten niet dat heel harde muziek zeer schadelijk is, niet alleen voor baby’s en kinderen, maar voor iedereen.

Het zou goed zijn als het ministerie van Volksgezondheid voorlichting zou geven over de gevolgen van het blootstaan aan zeer harde muziek of ander geluid. Gehoorschade komt steeds vaker voor en is helaas onomkeerbaar.

More
articles