Psychiater Kamla Nannan Panday, heeft onlangs in De Dave Podcast bevestigd, dat er heel veel huiselijk geweld voorkomt in Suriname. Volgens Nannan Panday durft men er gewoon niet erover te praten. “Het komt voor in alle klassen, bevolkingsgroepen en ontwikkelingsniveaus, voor de buitenwereld toon je je als prachtig echtpaar, omdat je de vuile was niet naar buiten wenst te brengen”, aldus Nannan Panday. Ook legde ze uit wat de oorzaak kan zijn waarom huiselijk geweld zo vaak voorkomt in een liefdesrelatie. ‘’De relatie tussen slachtoffer en dader begint vaak met liefde, maar op een bepaald moment denkt de gewelddadige partner in het bezit te zijn van het slachtoffer, dat naar de pijpen van de dader moet dansen. De persoon begint zich niet meer als jouw volledig bezit te gedragen en danst niet meer naar je pijpen, dan word je boos en dan ga je slaan.”
Volgens Nannan Panday zijn niet alleen vrouwen het slachtoffer van huiselijk geweld, maar ook mannen. ‘’Bij mannen is er niet altijd sprake van lichamelijk geweld, maar psychisch geweld naar de man toe, komt veel voor. Mannen durven niet erover te praten. Ze gaan ook zelden naar de psycholoog of psychiater, ze schamen zich”, aldus Nannan Panday. “Als een man terugslaat bij mishandeling door een vrouw, gelooft de politie de vrouw over het algemeen eerder”, aldus Nannan Panday.
Verder vindt Nannan Panday het ook jammer dat de slachtoffers van huiselijk geweld lichamelijke ziektes kunnen oplopen, doordat ze veel stress ervaren. Als het lichaam onder stress verkeert, worden er stresshormonen aangemaakt, teveel hiervan kan nare gevolgen hebben. ‘’Partners moeten leren elkaar met respect te bejegen, het is een ander gevoel, wanneer je iemand recht in de ogen aankijkt en je gevoelens uit, het betekent dan dat elkaars grenzen worden bepaald en gerespecteerd.’’