Minister Amoksi brengt oriëntatiebezoek aan Atjoni

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, heeft op vrijdag 29 december 2023 een oriëntatie bezoek gebracht aan Atjoni in verband met de gewapende overval bij de aanmeerplaats Atjoni op eerste kerstdag. De minister was samen met drie andere ministers: defensieminister Krishna Mathoera, de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Uraiqit Ramsaran en de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Rishma Kuldipsingh.

De minister zegt in zijn toespraak dat wat er gebeurd is op eerste kerstdag, niet te accepteren is. “Gangvorming in Suriname met de bedoeling om strafbare feiten te plegen zal niet worden getolereerd.” Verder zegt de minister dat diefstallen en lichte vormen van criminaliteit erg zijn, maar gewapende overvallen door een groep criminelen die gebruik maken van zware wapens, zijn totaal niet te accepteren. De minister gaf ook aan dat er al gesprekken zijn gevoerd met de korpsleiding voor het opsporen en aanhouden van deze verdachten. De politie zal ondersteuning krijgen van de militairen en penitentiaire ambtenaren. De procureur-generaal heeft ook bevestigd dat er een team naar Atjoni gaat voor onderzoek onder supervisie van meester Nirmala Maikoe.

De minister roept de mensen van de omgeving op vooral mee te werken met de politie voor een goed onderzoek. Verder gaf hij aan dat de gemeenschap niet bang hoeft te zijn voor het delen van informatie met de politie. De minister heeft de orde en rust in de buurt gegarandeerd.

De Suriname Chinese United Association maakte ook deel uit van de delegatie. Door deze vereniging werd een statement voorgelezen die getekend is door de voorzitter van deze vereniging, Henk He Zhenxiong. De vereniging heeft hierin duidelijk aangegeven geen genoegen te nemen met voornemens. De vereniging vraagt aan de regering om de financiële en logistieke middelen vrij te maken en de acties te ondernemen, zodat het grondgebied van ons land veilig kan zijn.

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) bestaande uit negen verenigingen die allen ondernemers vertegenwoordigen, eisen een actie van de regering op het gebied van veiligheid. Ook geven ze aan dat ze geen beloftes willen maar daden, want de criminaliteit wordt met de dag erger.

Minister Mathoera geeft aan dat er een militaire post komt te Atjoni. De bevelhebber en zijn delegatie maakten ook deel uit van de delegatie en hebben meteen uitgekeken naar een locatie alwaar de post opgezet zal worden.

De nieuwe minister van Transport Communicatie en Toerisme, Uraiqit Ramsaran, en de directeur van Toerisme stelden voor om aan een ‘toerismepolitie’ in te stellen. Minister Ramsaran wil samen met de JusPol-minister werken aan dit idee. De belangrijkheid van de winkels te Atjoni voor vooral de toeristen, werd ook besproken.

Verder waren aanwezig korpschef Ruben Kensen, de vertegenwoordiger van de Chinese winkeliers en de bevelhebber van het nationaal leger, Werner Kioe a Sen.

More
articles