Bakboord: ‘De vrouw is niet jouw bezit’

Meer preventieve maatregelen tegen huiselijkgeweld van belang

Carla Bakboord, voorzitter van Women’s Rights Centre Suriname heeft tegenover onze krant verteld, dat er meer preventieve maatregelen tegen huiselijk geweld moeten worden genomen. Volgens Bakboord moet de overheid een budget creëren ter bestrijding van huislijkgeweld. Ook zei ze dat vrouwen in Suriname zich nog steeds ondergeschikt voelen aan de man, wat niet zo moet zijn. “Een vrouw  is niet het bezit van een man”, aldus Bakboord. Vervolgens zei Bakboord ook dat het handig zou zijn  dit ook  te leren aan kinderen reeds in schoolbanken. Daarnaast wenst ze dat er veel meer opvang moet komen om  deze  vrouwen in nood op te vangen, waar ze  deskundige begeleiding kunnen krijgen, wanneer ze uit een gewelddadige relatie zijn gestapt, want dat ontbreekt tot nog toe.

De aanpak van huiselijk geweld werd opgenomen in het beleidsplan 2022-2027 van het Korps Politie Suriname (KPS), er zijn ook Huiselijk Geweld (HG) units bij diverse politieposten. De voornaamste drempels voor slachtoffers om aangifte te doen zijn: onwil, vrees en financiële afhankelijkheid.

In de afgelopen periode zijn veel vrouwen slachtoffers geworden van huiselijk geweld. Op 25 december 2023, werden een jonge vrouw en haar zoontje om het leven gebracht in een pension, door een man. Vanmorgen heeft zich een drama  voorgedaan achter het gebouw van De Nationale Assemblée (DNA). Een man zou een vrouw hebben beschoten en vervolgens de hand aan zichzelf hebben geslagen.

More
articles