Het is duidelijk dat de waterproblemen in Suriname dringend moeten worden verbeterd. De regering heeft maatregelen getroffen om de watervoorziening te verbeteren en werkt nauw samen met verschillende belanghebbenden om dit doel te bereiken. Met de goedkeuring van zeven miljoen US-dollar en het opzetten van een crisisplan, hoopt de regering de waterproblemen in bepaalde gebieden van Suriname, op korte termijn op te lossen. Daarnaast wordt er gezocht naar financiering bij externe partners om verduurzaming van de watervoorziening op de lange termijn te waarborgen.
Al bijna 10 jaar praat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) over acties die ondernomen kunnen worden. Het actieprogramma van jaren geleden, met financiële en technische assistentie om het millenium ontwikkelingsdoel (7) van veilig drinkwater te bereiken, is niet volgens plan verlopen. De Verenigde Naties hebben schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen vastgesteld als mensenrechten in 2012. Dit betekent dat wij ervoor moeten zorgen, dat iedere burger toegang heeft tot schoon drinkwater.
Het crisisplan van de SWM dat moet gaan over duurzame ontwikkeling, benadrukt het belang van een niets ontbrekend waterbeheer en dan natuurlijk ook armoedebestrijding zou moeten omvatten. Zeker omdat armoedebestrijding inhoudt dat schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen essentieel zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu, en ze stelt doelen om het aantal mensen zonder toegang hiertoe te verminderen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukt hiervoor de invloed van menselijke activiteiten op ecosystemen en stelt dat duurzaam en allesomvattend beheer van natuurlijke hulpbronnen nodig is voor duurzame ontwikkeling. Voor het beschermen en beheren van natuurlijke hulpbronnen worden verschillende acties voorgesteld, zoals het mobiliseren van financiële middelen, het bevorderen van gendergelijkheid, het bevorderen van publieke participatie en het nemen van preventieve maatregelen met betrekking tot waterverontreiniging en watertekorten.
In het kader van bovengenoemde acties, wordt samengewerkt op internationaal, nationaal en lokaal niveau. Het doel van het crisisplan dat nog niet is gerealiseerd om de inspanningen van SWM te versterken en ervoor te zorgen dat de watervoorziening op de lange termijn duurzaam wordt. Het watervraagstuk in Suriname heeft invloed op zowel de productie- als de distributieafdeling van de SWM. Regelmatige onderhoudswerkzaamheden aan de productiestations kunnen leiden tot een afname van de waterdruk, of zelfs tijdelijke stopzetting van de watertoevoer. Daarnaast kunnen leidingbreuken, technische defecten aan pompen of stroomstoringen, ook tot onderbrekingen in de watertoevoer leiden. De distributieafdeling is verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het distributienetwerk. De regering heeft de directeur van de SWM, Clifton Lienga, opgedragen een crisisplan op te stellen voor de komende drie maanden, om zo de waterproblemen in bepaalde gebieden van Suriname op te heffen. President Chandrikapersad Santokhi heeft de urgentie van de situatie benadrukt, en gesteld dat het welzijn en de veiligheid van de bevolking voorop staan. De regering heeft daarvoor zeven miljoen US-dollar goedgekeurd om de SWM te ondersteunen bij het nemen van urgente maatregelen. Het crisisplan zal worden besproken met de directeur van het ministerie van Financiën en Planning, Dharmradj Parohi de directeur van de SWM, Clifton Lienga, en deskundigen op het gebied van waterbeheer. De directeur van de SWM heeft de vervanging en installatie van nieuwe pompen in bepaalde gebieden benadrukt als hoogste prioriteit. Hij pleitte voor een ‘crashprogramma’ om dit probleem te verhelpen. Naast het beschikbaar stellen van budgetten, onderzoekt de regering ook financieringsmogelijkheden bij externe partners, zoals de Inter-American Development Bank, de Caribbean Development Bank en Agence Française de Développement. De SWM publiceert regelmatig haar geplande werkzaamheden en storingen op haar website, om zo consumenten op de hoogte te houden van mogelijke tijdelijke onderbrekingen in de watervoorziening. Het is belangrijk dat consumenten geïnformeerd worden over deze situaties en werkzaamheden. Naar verluidt is de waterdruk op verschillende plaatsen niet goed te noemen en dat zelfs na twee dagen er geen water komt uit de kraan in sommige delen van Paramaribo. Vervangingsinvesteringen schijnen zeer noodzakelijk te zijn om deze problemen te helpen oplossen. Intussen is Paramaribo veel zwaarder bewoond dan 10 jaar geleden en schoon drinkwater is een enorme behoefte geworden en ook om vitale levenskracht van de allerarmsten te bevorderen. Er zal een drastische verandering moeten optreden in de capaciteits- uitbreiding van de SWM watervoorziening.