Staatsolie: ‘Oliereserves vermeerderen in Uitkijk en Coronie’

Ook in 2023 heeft Staatsolie zijn focus gelegd op zijn milieu-, sociaal- en bedrijfsbeleid. Het bedrijf streeft naar een gezonde en veilige omgeving voor medewerkers en de gemeenschappen waarin Staatsolie actief is. Het minimaliseren van negatieve effecten op het milieu is een belangrijk uitgangspunt voor het bedrijf. Dit jaar heeft de Saramacca-operatie de ISO-14001 (milieu) en ISO-45001 (veiligheid) certificaten verkregen. Hiermee wordt er verder invulling gegeven aan een van de kernwaarden van Staatsolie: ‘Zero Harm’.

Sociaal

Staatsolie en de Staatsolie Foundation for Community Development hebben in 2023 samen ruim USD 1.8 miljoen geïnvesteerd in sociale projecten. Enkele investeringen die dit jaar zijn gedaan in het kader van sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid, zijn: het renoveren van schoolgebouwen, alsook het upgraden van infrastructuur op basisscholen in verschillende districten. Hierin is ruim USD 250.000 geïnvesteerd. In de gezondheidszorg is ruim USD 125.000 geïnvesteerd, door de aanschaf van noodzakelijk medisch apparatuur. In verband met het 10-jarig bestaan van dochterbedrijf GOw2 op 13 december, heeft Staatsolie samen met haar retailers USD 100.000 geïnvesteerd in duurzame projecten ten behoeve van jongeren, mensen met een beperking en seniorenburgers. De financiering van diverse projecten in het district Brokopondo, zoals het aanleggen van een drinkwaterinstallatie te Nieuw Lombe en de aanschaf van materiaal voor onderhoud van het district. Hieraan is ruim USD 75.000 besteed.

Corporate governance (verantwoord bedrijfsbeleid)

Dit beleid maakt het mogelijk een omgeving van vertrouwen, transparantie en verantwoordelijkheid op te bouwen, zodat langetermijninvesteringen, financiële stabiliteit en zakelijke integriteit kunnen worden gestimuleerd. Staatsolie beschikt over een Corporate Governance Code waarin de principes en verantwoordelijkheden van de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) zijn geregeld. Per 1 december 2023 is de samenstelling van de RvC gewijzigd. Herman Alendy is als president-commissaris afgetreden. De huidige RvC bestaat uit: Gonda Asadang (president-commissaris), Jim Bousaid (ondervoorzitter), Stanley Betterson (commissaris), Wim Bhoepsing Dwarkasing (commissaris), Leroy Jack (commissaris) en Maya Shrihar Doobe (secretaris).

Vooruitzichten – exploratieprogramma in Uitkijk en Coronie

Staatsolie is op spoor voor de volgende grote sprong, die is gestoeld op de solide basis van de bestaande activiteiten en de materiële mogelijkheden van de offshore. In de onshore (het landareaal) zullen projecten uitgevoerd worden die de productie rond de 6 miljoen vaten per jaar moeten behouden, onder andere het uitbreiden van de elektriciteitscapaciteit, het upgraden van de Jossiekreek- en TA58-verwerkingsfaciliteiten en het vervangen van procestanks en hoofdpijpleidingen in het productieveld. Ook zal er gewerkt worden aan het vermeerderen van oliereserves door een appraisal drilling programma en exploratieprogramma uit te voeren in Uitkijk en Coronie.

Voor de raffinaderij zal de vierjaarlijkse grote inspectie- en onderhoudsbeurt, Turnaround, plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2024. De voorbereidingen op deze grote onderhoudsbeurt lopen volgens planning. Ten aanzien van de elektriciteitsopwekking, zullen voorbereidingen worden getroffen voor het opvoeren van de opwekcapaciteit van de waterkrachtcentrale. Dit door de turbines van drie van de zes hydro units te vervangen, waardoor naast de capaciteitsuitbreiding, ook de efficiëntie van deze units wordt verhoogd. Verder zal in het kader van groene energie, nadat goedkeuring van de autoriteiten is verkregen, een aanvang worden gemaakt voor het opzetten van een 30 MWp solar power plant. Ook zullen oplossingsmodellen worden bekeken en geïmplementeerd om de elektriciteitsvoorziening naar de Staatsolie raffinaderij verder te stabiliseren tegen fluctuaties in het distributienetwerk als gevolg van externe factoren.

In de offshore wordt een finaal investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) voor de ontwikkeling in Blok 58 in het vierde kwartaal van 2024 verwacht. Hiervoor moeten er diverse contractuele verplichtingen in de loop van 2024 overeengekomen worden met de operator TotalEnergies. Ook in de overige blokken worden er stappen gezet om in de toekomst te komen tot exploratieboringen. De tweede shallow offshore ronde is in december 2023 gelanceerd en vanuit de internationale olie- en gassector is er veel belangstelling. Deze ronde wordt afgesloten in juni 2024, waarna exploratieactiviteiten plaats kunnen vinden door de partners die die gebieden toegewezen krijgen na evaluatie van het bod.

More
articles