Irfaan Ali per 1 januari nieuwe CARICOM-voorzitter

De Guyanese president Mohamed Irfaan Ali, is per 1 januari 2024 aangetreden als voorzitter van de Caribische Gemeenschap (CARICOM). Ali richtte zich in zijn inaugurele nieuwjaarsrede tot de burgers van het Caribisch gebied en gaf zijn visie op de CARICOM in 2024. Ali is optimistisch gestemd over het komende jaar en voorspelt dat het nieuwe jaar ‘’vernieuwde mogelijkheden’’ brengt voor de regio.

Roosevelt Skerrit

Ali sprak zijn waardering uit voor de inspanningen van zijn voorganger, Roosevelt Skerrit, premier van het Gemenebest Dominica, wiens ambtstermijn van zes maanden eind 2023 eindigde. Ali: ‘’Als de komende voorzitter van CARICOM bied ik warme nieuwjaarsgroeten aan alle burgers in onze geliefde Caribische Gemeenschap. Moge 2024 voor ons allemaal een jaar van goede herinnering zijn. In de laatste zes maanden van 2023 stond CARICOM onder het voorzitterschap van Roosevelt Skerrit, premier van het Gemenebest Dominica.

Mijn eerste woorden moeten een bedankje zijn namens de CARICOM, voor zijn uitmuntende leiderschap gedurende die tijd – kwaliteiten die ons bij zullen blijven als ik zijn voortdurende deelname als lid van het bureau uitnodig – en natuurlijk zijn actieve betrokkenheid als lid van de conferentie, terwijl de CARICOM cruciale initiatieven implementeert ten behoeve van al onze mensen.‘’

Belang van veiligheid

De nieuwe CARICOM-voorzitter benadrukte het belang van regionale veiligheid en pleitte voor het behoud van het Caribisch gebied en Latijns-Amerika als vredeszone. Ali onderstreepte de noodzaak om het internationaal recht te respecteren en grensgeschillen op een vreedzame manier aan te pakken. De ‘War on Guns’-campagne, een strategisch initiatief om misdaad en geweld te bestrijden, werd benadrukt, samen met een vastberaden engagement om de vrede en stabiliteit in Haïti te herstellen.

Duurzame ontwikkeling

Ali schetste een reeks doelstellingen gericht op het versterken van de voedsel- en voedingszekerheid, met een specifieke focus op het verlagen van de voedselimportrekening in de regio en het bereiken van de ambitieuze ‘25 tegen 2025’-doelstelling. ‘’Het waarborgen van de voedsel- en voedingszekerheid van onze regio blijft vooroplopen in onze inspanningen. Ondanks ongunstige uitdagingen, waaronder de klimaatverandering, hebben de CARICOM-lidstaten gestage vooruitgang geboekt in de richting van het bereiken van onze doelstelling van ’25 procent in 2025′ om de voedselimportrekening voor de regio te verlagen.‘’ Energieduurzaamheid was een ander onderwerp met hoge prioriteit, gekoppeld aan de noodzaak om het regionale transport te verbeteren. Ali pleitte voor de operationalisering van het Loss and Damage Fund en drong er bij de grote uitstoters op aan hun verplichtingen na te komen om de uitstoot te verminderen die een aanzienlijke bedreiging vormt voor klimaatgevoelige staten. De verklaring herdacht ook de 50e verjaardag van de integratiebeweging en beloofde voortdurende inspanningen om de CARICOM Interne Markt en Economie te versterken.

President Ali riep op tot een grotere betrokkenheid van de particuliere sector, arbeidsorganisaties en het maatschappelijk middenveld bij de initiatieven van CARICOM. Hij erkende het potentieel van de jeugd en benadrukte de noodzaak van partnerschappen om innovatieve benaderingen van economische ontwikkeling te bevorderen. Ali benadrukte de noodzaak van het leveren van hoogwaardige gezondheidszorgdiensten, relevant onderwijs, veilige leefomgevingen, het scheppen van banen en een investeringsvriendelijk financieel klimaat. Hij sprak zijn vertrouwen uit voor de initiatieven die worden geïmplementeerd om van de CARICOM een gemeenschap voor iedereen te maken.

Vooruitzichten

Guyana zal van 1 januari tot en met 30 juni de Conferentie van Regeringsleiders voorzitten, terwijl de 46e Reguliere Vergadering gepland staat voor februari in Georgetown. Dit evenement zal een voortzetting zijn van de viering van het 50-jarig jubileum van de integratiebeweging. Ali’s boodschap was er een van optimisme, eenheid en voorspoed voor het nieuwe jaar, en hij zegende de burgers van CARICOM met de hoop op een vreedzaam en voorspoedig 2024. ‘’Laten we dit nieuwe jaar met optimisme benaderen, en met een versterkt verlangen om onze gedeelde doelstellingen van eenheid en welvaart na te streven. Ik wens u allen een vredig en voorspoedig 2024! Moge God u allen zegenen‘’, aldus Ali.

(Bronnen: Newsroom.gy, BNNbreaking.com)

More
articles