Del Castilho: ‘Met hoge waarborgsom worden verandering en vernieuwing uitgesloten’

Politieke partijen zullen een hoge waarborgsom van ongeveer SRD 750.000 moeten neertellen, om te kunnen participeren aan de verkiezingen op 25 mei 2025. De politieke partij DA’91 protesteert al ruim drie maanden na de aanname van de nieuwe Kiesregeling in Suriname,  tegen  de hoge waarborgsom.

Angelic del Castilho, DA’91-voorzitster, zei in gesprek met een lokaal medium, dat men de politiek eigenlijk wil maken tot een politiek voor de rijken. Verandering en vernieuwing worden hierdoor uitgesloten. “Bovendien maak je van politieke partijen, als ze geen financiële ruggengraat hebben, witwasmachines”, aldus Del Castilho.

Del Castilho zei dat er helemaal geen controle is, van waar politieke partijen in Suriname hun financiën krijgen. “Die ongeveer SRD 1 miljoen die over een jaar bij de Centrale Bank gestort zal moeten worden, kan ook van een drugsdealer komen. Het kan ook van een belastingontduiker  afkomstig zijn. En door het te storten bij de Centrale Bank, wordt het witgewassen. Als  je één zetel haalt, of 1 procent van het aantal uitgebrachte stemmen, dan krijg je dat geld terug. En dan gaat het terug naar de persoon die het gegeven heeft. Dus hoe makkelijk is het dan om miljoenen wit te wassen bij de volgende verkiezingen”, aldus Del Castilho.

Er zou volgens haar een heel financieringssysteem moeten worden opgezet, maar dat is ondanks verscheidene brieven van DA ’91 aan het parlement, nog steeds niet in orde  gemaakt. Zij heeft het de NDP en de NPS kwalijk genomen, dat zij ondanks deze kantttekeningen, akkoord zijn gegaan met deze enorme verhoging. Dat betekent volgens haar dat de belangen van deze partijen zo groot zijn, dat zij moesten proberen die verschoning, uit de politiek te houden.

DA ’91 heeft een beroep op de samenleving gedaan bij te dragen voor de waarborgsom en hiermee te investeren in het vertrouwen, dat zij in de partij hebben. En als dit goed postvat, zal deze strategie van de huidige parlementaire partijen, schipbreuk lijden. “Zodat wij een gezamenlijke onderneming opzetten en samenwerken aan het succes van DA ’91. En iedereen  zal zijn geld terug ontvangen, plus goed beleid”, aldus Del Castilho.

More
articles