Olie van Guyana kan Russische Oeral vervangen

Richard Swann van S&P Global heeft de olie van Guyana geïdentificeerd als ‘’een potentiële vervanging voor de Russische Oeralolie op de wereldmarkt’’. De kans ontstond nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen en te maken kreeg met sancties van westerse landen. “Misschien is het een vervanging voor de Russische Oeral. Het is een heel grote markt, een heel opwindende markt, en een markt die we dagelijks in de gaten houden, omdat het op dit moment een van de zeldzame gebieden is waar ruwe olie bloeit’’, zei Swann over Guyana tijdens een recente S&P-podcast.

Guyana, een relatief nieuwe speler op de oliemarkt, heeft ongekende vooruitgang geboekt. Sinds de start van de productie in december 2019 is de productie geleidelijk gestegen. Van een productie van minder dan 100.000 vaten per dag begin 2020 is de productie van Guyana gestegen naar 500.000 vaten per dag eind 2023, met prognoses die zullen stijgen tot 1,2 miljoen vaten per dag in 2027. Deze uitbreiding wordt uitgevoerd door ExxonMobil en zijn Stabroek-blok partners, Hess en CNOOC.

Swann merkte op: “Onze collega hier bij S&P Global, Dan Yergin, noemde Guyana onlangs de snelste offshore olie-ontwikkeling in de geschiedenis van de wereld. En wie zijn wij om hem op die mening uit te dagen?”

De kwaliteit van de Guyanese olie is bijzonder concurrerend. Liza Crude, gecategoriseerd als medium zoet, heeft een zwavelgehalte van 0,58% en een API-dichtheid van 32 graden. Unity Gold heeft een API van 34,5 en een zwavelgehalte van 0,41%, terwijl Payara, hoewel zwaarder, duurder wordt gewaardeerd, met een API van 28 en een zwavelgehalte van 0,58%. Ter vergelijking: Russische Oeralolie, voorheen een steunpilaar voor Europa, heeft volgens Energy Intelligence een zwaartekracht van doorgaans ongeveer 31,78 ° API en een hoger zwavelgehalte van ongeveer 1,35%.

Guyana, met zijn gunstige oliekarakteristieken en toenemende productiecapaciteit, is goed gepositioneerd om het gat te helpen vullen dat is achtergelaten door de Russische Oeral-olie, vooral in markten die er traditioneel van afhankelijk zijn geweest. Na het opleggen van sancties en prijsplafonds door westerse landen heeft de Russische verlegging van zijn olie-export naar Zuid- en Oost-Azië een vacuüm gecreëerd op zijn voormalige Europese markten.

De stabilisatie van de olieprijzen, die zich hebben teruggetrokken van het hoogtepunt van na de invasie, duidt erop dat de markt zich aanpast aan de nieuwe realiteit. Deze aanpassing omvat de integratie van nieuwe bronnen zoals Guyanese olie, die een groeiend alternatief biedt voor de Russische Oeral, nu Exxon de productie in het Stabroek-blok opvoert, vooral gezien de vergelijkbare kwaliteit maar het lagere zwavelgehalte. Met een sterke vraag naar lichtzoete ruwe olie heeft het Zuid-Amerikaanse land dit jaar een groter aandeel van de Europese oliemarkt veroverd. De ruwe export van Guyana naar Europa steeg in het eerste semester van 2023 tot ongeveer 215.000 vaten per dag (bpd), of 63% van de totale export van het land van 338.254 vaten per dag, volgens gegevens van Refinitiv Eikon, zoals gerapporteerd door Reuters. De export naar Europa was vorig jaar goed voor ongeveer 50% van de verzendingen. Voor Guyana is deze kans niet alleen een economische meevaller, maar ook een versterking van de betrekkingen met Europa.

More
articles