WINNAARS EN VERLIEZERS VAN DE 8 DECEMBER-UITSPRAAK

Winnaar: mr. D.D. Sewratan, mr. A. Charan

Beide rechters hebben niet alleen een zware inhoudelijke zittinglast, maar zijn in de rol van voorzitters, waarnemend presidenten of coördinatoren van verschillende units in de rechterlijke macht, met beleids-, bestuurs- en wetenschaptaken belast. Te midden van dit alles hebben zij de verzetprocedure geleid met een voortvarendheid die in vergelijking met de eerste aanleg, gestaag genoemd kan worden. Geen moment hebben aanwezigheid, afwezigheid of het gedrag van de bij verstek veroordeelde, indruk gemaakt op het stoïcijns voorkomen van het trio achter de groene tafel. De kans is groot dat het wereldtoneel geïntroduceerd is aan de volgende President van het Hof van Justitie.

Verliezer: mr. D. Kamperveen

Kolonel Kamperveen is carrièremilitair en een deskundige op het gebied van militair recht en procesrecht. Als technocraat komt de betrokkenheid bij het Hof van Justitie in die hoedanigheid en heeft hij zich substantieel van de inspannende taak gekweten. Via propagandakanalen en surrogaatspreekbuizen van de NDP is zijn achternaam echter onderwerp van controversie en bekladding, gezien de gelijkenis met de achternaam van een der slachtoffers. Leugens, vaak genoeg herhaald schaden, en de afstand die het instituut van de magistratuur heeft, maakt dat er weinig persoonlijk verweer ten dienste staat in dienst van de eer, goede naam en reputatie.

Winnaar: mr. Hugo Essed

Essed heeft voortdurend de verleiding weerstaan, te midden van alle media-aandacht, een trial by media te laten ontstaan en zich disciplinair gehouden aan processuele uitleg, afstand tot de rechterlijke macht en een toelichting op inhoud. Het balanceren van deze rol met de hoedanigheid van frequent nieuwscomentator was een kliniek in recht ethiek, conform de ereregels van het vak.

Verliezer: Irving Kanhai

Een veroordeling in eerste aanleg is een evaluatiemoment. Dat evaluatiemoment werd door Bouterse en team aangegrepen voor vergelijkingen met bijvoorbeeld mr. Truideman en mr. Kraag en mr. Sewcharan, die de verdachten in eerste aanleg vrijspraak wisten te bezorgen. Kanhai koos in eerste aanleg en bij verzet, telkens voor een strategie gericht op vermeende verkeerde handelingen door de slachtoffers en buitenlandse inmenging. Het technisch en op formaliteiten gericht verweer van andere advocaten, was niet de strategie die Kanhai toepaste, terwijl op zijn beurt Bouterse veel van de thema’s op podia en in media, herhaalde in politieke sfeer. Nu ook in de verzetprocedure de uitkomst in het nadeel van de veroordeelde is gevallen, zal de verdediging genoeg tijd hebben om het keuze moment opnieuw te analyseren.

Winnaar: Jenny Simons

De politieke toekomst van de voorzitter van de NDP is nog nooit zo onzeker geweest, maar de partij is naar aantal leden en naar aantal zetels, nog steeds de tweede grootste van Suriname. De oud-voorzitter van  DNA was al voorafgaand aan de uitspraak, een veelgenoemde naam voor het hoogste leiderschap, maar heeft zich nooit vereenzelvigd met de rechtszaak of met het politiek bekladden van slachtoffers of het proces zelf. Geen enkele andere NDP’er geniet haar naamsbekendheid, haar draagvlak of de publieke carrière als trackrecord om de partij achter zich te verenigen, mochten de gevolgen van het vonnis Bouterse niet langer in staat stellen de dagelijkse leiding te blijven behouden.

Verliezer: Ashwin Adhin

Blinde volgzaamheid heeft van de oud-vicepresident een metgezel gemaakt van een president en een subtiele erfgenaam van een politicus. Maar de vrijspraak in hoger beroep die dit jaar volgde, op zijn veroordeling in verband met staatseigendommen, raakt in de schaduw van het meest recente vonnis. Keer op keer verloor Adhin bij de stembus, ondanks verkozen te worden, van populairdere kandidaten in zijn kiesdistrict. Bij landelijke verkiezingen en zonder een actieve Bouterse op de voorgrond, vervalt zijn politieke broodheer en herder en is Adhin zowel zijn profiel als zijn hoop op partij leiderschap, kwijt.

Winnaar: president Santokhi

Het gratieverzoek plaatst het besluit aan afwijken van gevangenisstraf voor de veroordeelden, in handen van een carrière lange rivaal voor politieke invloed. De richting van Surinaams recht en van Surinaams bestuur is op een historisch kruispunt en de nalatenschap van een presidentschap zal van deze paar weken afhankelijk zijn. Het ingrijpende voorbeeld van president Ford, die aan Nixon pardon verleende, dringt zich op, evenals de politieke prijs die de Amerikaanse kiezer daarvoor oplegde.

More
articles