SURINAME NIET MEER IN DEFAULT STATUS

Kredietwaardigheidsbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft op 7 december 2023 een verbeterde kredietwaardigheid (rating) uitgebracht over de Surinaamse economie. Hiermee bevindt Suriname zich niet meer in de selective default (SD) status. De verbeterde rating is het gevolg van de overeenkomst die de regering heeft bereikt met de Oppenheimer bondholders over de aflossing van de Oppenheimer-lening en ook het re-arrangement inzake andere staatsleningen. Verder speelt de positieve vierde review door de IMF-staff op 4 december ook een doorslaggevende rol. De S&P rating van Suriname is vanaf 7 december “CCC+”. Op 13 juli 2020 verlaagde S&P de rating van Suriname naar de SD-status. Suriname werd vanaf toen getypeerd als wanbetaler die niet in staat was zijn schulden te betalen. Dit kwam nadat de Oppenheimer-obligatiehouders waren overeengekomen met de regering om het aflossingsschema te wijzigen.

Ook was meermalen door de regering aangegeven, dat zij niet in staat was aan haar schuldverplichtingen te voldoen. Daar de Credit Risk (tabel 1) van ons land daarmee aanzienlijk toenam, was de neerwaartse bijstelling van de rating door S&P op dat moment verwachtbaar. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor de private sector had de SD rating van ons land grote consequenties.

KREDIETBEOORDELAARS

In toenemende mate wordt door landen, financiële instellingen en ondernemingen gebruik gemaakt van de internationale kapitaalmarkt ter financiering van economische activiteiten. Teneinde inzicht te verkrijgen in de prijs en risico’s waartegen middelen op de kapitaalmarkt kunnen worden aangetrokken, is de toekenning van een kredietwaardigheidsoordeel (credit rating) een noodzakelijke voorwaarde. Dit oordeel wordt verstrekt door bijvoorbeeld ratingbureaus, zoals Standard & Poor’s, Moody’s Investors Services (Moody’s) en Fitch Ratings Inc. (Fitch).  Een landen credit rating is een beoordeling van het vermogen en de wil van de overheid van dat land om commerciële schuldverplichtingen volledig en tijdig terug te betalen. Er wordt hierbij gelet op ondersteunende data en risicofactoren met betrekking tot de structuur van de economie, de macro-economische prestatie, de schuldenlast, de schuldenaflossing en nog meer.

RATING TYPEN

Over het algemeen onderscheiden ratingbureaus lange en korte termijn credit ratings inzake het naleven van commerciële schuldverplichtingen uitgedrukt in de eigen valuta en in vreemde valuta. De credit ratings worden met behulp van codes (letters) die enigszins verschillen per ratingbureau, weergegeven. Het overzicht van de gehanteerde codes per ratingbureau voor de lange termijn credit ratings gerangschikt in volgorde van hoog naar laag, wordt in tabel 1 weergegeven. De hoofdindeling in de categorieën ‘Investment grade’ en ‘Speculative grade’ geeft aan dat beleggingen in landen in de eerste categorie risicovrij tot minder risicodragend zijn ten opzichte van die in de tweede categorie, wat duidelijk tot uiting komt in de leenkosten van de landen. Landen met een lage kredietwaardigheid betalen in de regel een aanzienlijk hogere rente op verstrekte kredieten van de kapitaalmarkt dan landen met hoge kredietwaardigheid. Verder komt bij kijken dat hoe risicovoller de credit rating van een land is, des te kleiner is de mate waarin kredieten kunnen worden opgehaald op de internationale kapitaalmarkt. Hiernaast wordt een korte termijn vooruitzicht (outlook) toegekend, variërend van ‘positive’, naar ‘stable’, tot ‘negative’. Een negatieve outlook houdt in dat de risico’s in het beoordeelde land toenemen en een mogelijkheid bestaat op een neerwaartse bijstelling van de credit rating op korte termijn.

Wat is een goede kredietwaardigheid?

Het door kredietagentschappen gebruikte scoresysteem meet de relatieve waarschijnlijkheid van tijdige en volledige terugbetaling door landen met uitstaande commerciële kredieten. Zoals eerder aangegeven wordt een systeem toegepast uitgaande van letters, net zoals dat in bepaalde landen in het onderwijs ook gebeurd, waarbij in die gevallen een ‘A’ als cijfer staat voor een zeer goed resultaat en ‘D’ voor een zeer slecht resultaat. Het door S&P gepubliceerde kredietscoresysteem kan bijvoorbeeld variëren van ‘AAA’ (dat wil zeggen het laagste kredietrisico) tot ‘D’ (dat wil zeggen het hoogste kredietrisico). Landen met een investment-grade rating (AAA tot en met BBB) zijn minder vatbaar voor het niet nakomen van hun schulden (en herstructureringen), terwijl het tegenovergestelde waar is voor landen met een speculatieve rating (BB tot en met D). Indien er nog een teken (+ of -) na de letteraanduiding volgt, staat de ‘+’ voor een positief korte termijn vooruitzicht en ‘-‘ voor een negatief korte termijn vooruitzicht, wat impliciet gezien kan worden door de kapitaalmarkt als een grote kans op verslechtering van de (financiële) positie van het land in kwestie.

Bron: VES-INZICHT editie december 2023

More
articles