Staatsolie verwacht over 2023 geconsolideerde omzet van ruim USD 700 miljoen

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. sluit het jaar 2023 af met trots. Het bedrijf heeft zijn productiedoelen gehaald en blikt hoopvol vooruit op 2024. Staatsolie is tevreden met de behaalde resultaten van 2023. Het is een dynamisch jaar geweest met verschillende mijlpalen. Zo zijn er projecten gefinaliseerd om de oliewinning in Saramacca op lange termijn op het huidige niveau te waarborgen, productiedoelen gerealiseerd door de raffinaderij, en versnelde ontwikkelingen geweest in de offshore. Het bezoek van Patrick Pouyanné, bestuursvoorzitter en Chief Executive Officer van TotalEnergies – de operator in Blok 58 – in september is een hoogtepunt geweest van deze versnelling in de offshore.

Productieresultaten

Staatsolie produceert ruwe olie te Saramacca, geraffineerde producten in zijn raffinaderij te Tout Lui Faut en elektriciteit via zijn dochteronderneming Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). In 2023 bedroeg de ruwe olieproductie 6,26 miljoen vaten (6,14 miljoen vaten in 2022). Dat waren ongeveer 200.000 vaten meer dan de doelstelling. De productie van diesel en gasoline was dit jaar – het laatste jaar voor het vierjaarlijkse grootonderhoud van de raffinaderij – 3,2 miljoen vaten conform de doelstelling (3,3 miljoen vaten in 2022). De elektrische opwekking van SPCS wordt geschat op circa 1,6 miljoen megawattuur (MWh), waarvan 74 procent afkomstig was van de waterkrachtcentrale. Deze realisatie is 173.000 MWh hoger dan gepland. Dochteronderneming GOw2 heeft in 2023 haar marktaandeel vergroot. Ook heeft zij dit jaar haar eerste pompstation geopend in het district Commewijne. Als onderdeel van het project ‘World Class Retail Network’, zullen in 2024 minimaal drie GOw2-pompstations vernieuwd worden. Dit moet ervoor zorgen dat GOw2 als een topmerk in Suriname wordt bevestigd en dat het marktaandeel in het retail-segment in stand wordt gehouden.

Financiële resultaten

De niet-geauditeerde financiële resultaten van het haast afgelopen jaar zijn positief. Hieronder een overzicht van de resultaten: – Over 2023 wordt verwacht dat Staatsolie en zijn dochterondernemingen een geconsolideerde omzet zullen realiseren van ruim USD 700 miljoen. De lagere gemiddelde olieprijs van USD 77 per vat in 2023, ten opzichte van USD 93 per vat in 2022, heeft ertoe geleid dat de totale inkomsten enigszins lager liggen dan vorig jaar. – De winst vóór belastingen wordt geschat op ruim USD 420 miljoen (USD 430 miljoen in 2022). – De bijdrage aan de staatskas is toegenomen tot ruim USD 335 miljoen (USD 320 miljoen in 2022). De bijdrage vindt plaats via belastingen, dividend en royalty’s uit Staatsolies participatie in goudmijnen.

De ontvangen bonussen voor getekende productiedelingscontracten met diverse partners in de offshore alsook de hogere productie en de uitvoering van bedrijfsbrede optimalisatie programma’s, hebben mede bijgedragen aan de goede financiële resultaten dit jaar.

Offshore

Staatsolie blijft zich inzetten om zoveel als mogelijk van het offshore gebied onder contract te hebben. Hiertoe werden er op 28 mei 2023, productiedelingscontracten getekend voor de offshore blokken 6 en 8 met de internationale oliebedrijven TotalEnergies Suriname en QatarEnergy. Op 15 december 2023 zijn er productiedelingscontracten ondertekend voor nog eens drie diepwater offshore blokken: 63, 64 en 65. Deze ondertekening is het resultaat van de Demerara Bid Round (aanbestedingsronde) die liep van november 2022 tot en met mei 2023. Voor Blok 63 werd het contract getekend met PETRONAS, en voor Blok 64 met de samenwerkende bedrijven TotalEnergies, QatarEnergy en PETRONAS. Tot slot werd Blok 65 getekend met BG International (een dochtermaatschappij van Shell) en QatarEnergy.

Als hoogtepunt op het gebied van de offshore, bezocht Patrick Pouyanné, bestuursvoorzitter en Chief Executive Officer van TotalEnergies, op 13 september ons land om de aankondiging te doen van het voorontwerp van het eerste productieveld in Blok 58. TotalEnergies leidt als operator de uitvoering in het partnerschap met APA Corporation in dit blok, elk voor vijftig procent. Samen hebben zij in dit blok veertien putten geboord. Na evaluatie van de twee belangrijkste olievondsten in Blok 58, Sapakara South en Krabdagu, werden reserves van ongeveer 700 miljoen vaten in beide vondsten samen, bevestigd. Deze aangetoonde hoeveelheid is voldoende voor een gecombineerde ontwikkeling van de twee velden.

In de voorontwerpfase (pre – Front End Engineering Design, oftewel pre-FEED) wordt het geselecteerde concept van het project verder ontwikkeld. Na afronding van de pre-FEED, start het Front End Engineering Design (FEED), waarbij het voorontwerp zal worden verfijnd tot basisontwerp. De ontwikkeling van het eerste olieveld wordt geschat op US$ 9 miljard. In blok 52 werden er belangrijke vorderingen geboekt met een succesvolle olieontdekking in de Roystonea-1 put. De operator PETRONAS is hier erg enthousiast over en zal in 2024 verdere activiteiten ondernemen in een poging om dit verder op te werken naar een ontwikkeling. Staatsolie heeft ook met Petronas gesproken over het verkennen van de eerdere gasontdekking in de Sloanea-put in dit blok. Deze bespreking wordt in 2024 voortgezet.

Op het gebied van Local Content, is in samenwerking met de internationale oliebedrijven ExxonMobil en Chevron, dit jaar het BlueWave Supplier Development programma van start gegaan. Dit programma heeft als doel om de bedrijfsvoering van lokale bedrijven naar een hoger niveau te tillen, zodat zij grotere kansen hebben om goederen en diensten te kunnen leveren ten behoeve van de offshore. Een groep van 25 bedrijven heeft meegedaan aan dit programma, terwijl in het eerste kwartaal van 2024 de voorbereidingen van start gaan voor de tweede groep.

More
articles