‘Spookambtenaren en ambtenaren met meerdere salarissen is vorm van diefstal’

Op 6 november 2023 had de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een ontmoeting met de IMF-delegatie onder leiding van Anastasia Guscini. Diverse onderwerpen werden besproken, waarbij twee onderwerpen breedvoerig zijn bediscussieerd: het Sociaal Programma en de spookambtenaren.

“Spookambtenaren ontvangen elke maand een vet salaris waarvoor ze niet hebben gewerkt. Mevrouw Guscina heeft deze twee onderwerpen ook behandeld tijdens de persconferentie aan het eind van haar missie. Deze twee punten zijn ook door de VES vaker aan de autoriteiten kenbaar gemaakt, om acties te ondernemen”, aldus de VES.

“De oplossing van dit vraagstuk vergt dat de informatie beschikbaar dient te zijn over de hoeveelheid personen die behoren tot deze twee groepen: de zogenaamde spookambtenaren en de personen met meerdere salarissen die ten laste van de staatsbegroting, een salaris ontvangen. Dit fenomeen legt een beslag op de staatsbegroting, zonder dat de mensen een prestatie leveren.

Dit is onethisch en een vorm van diefstal, waarbij de samenleving wordt benadeeld en door sanering kunnen de besparingen gekanaliseerd worden naar de hardwerkende ambtenaren door hen beter te betalen. Dit is immers eerlijk.”

Om de twee groepen in beeld te brengen, (1) de spookambtenaren en (2) de personen met meerdere salarissen, dient het volgende te geschieden:

  1. Door het ministerie van Binnenlandse Zaken is er de afgelopen periode een verplichte registratie opgezet van ambtenaren. Het resultaat hiervan zal duidelijkheid geven over het aantal (de data) ambtenaren dat zich heeft geregistreerd en het aantal personen dat daadwerkelijk een salaris ontvangt van de overheid.
  2. Uit de overheidsadministratie dienen de data en cijfers van het aantal spookambtenaren gedestilleerd te worden, namelijk van mensen die een salaris ontvangen van de overheid en niet werken voor de overheid, en de data en cijfers van het aantal ambtenaren en politici dat meer dan één baan heeft bij de overheid en dus meerdere salarissen ontvangt.

Op basis van het bovenstaande kan volgens de VES worden vastgesteld welke besparingen er gepleegd kunnen worden. “Om dit te realiseren zal wel politieke moed vergen van de regering. Ze zal moeten snijden in het onrechtvaardige systeem dat ze zelf heeft gecreëerd en in stand gehouden. Opeenvolgende regeringen en ook deze hebben het ambtenarenapparaat volgepropt met hun friends, family en partijloyalisten. Elke politieke partij die aan de macht is geweest, heeft zich schuldig hieraan gemaakt. Een ex-minister heeft zelfs aangegeven, dat autoriteiten hun kinderen, vrouwen en buitenvrouwen accommoderen via een functie bij de overheid. Deze mensen komen niet opdagen en kunnen getypeerd worden als spookambtenaren.”

More
articles