Guyanese visstroperij duurt ongehinderd voort

Er komen van zowel de Surinaamse Seafood Associatie (SSA) als de Maritieme Politie aanhoudende berichten over de aanwezigheid van Guyanese vissers, dit keer te Braamspunt, die bezig zijn met illegale visvangst. Braamspunt ligt op de hoek van de Suriname- en Commewijnerivier met daarnaast de Atlantische Oceaan. De Guyanese vissers gaan naar de visgronden “langs Braamspunt” met allerhande vistuig, waarvoor ze in de meeste gevallen niet over vergunningen beschikken. De vergunning is wel een vereiste om te mogen vissen in de Surinaamse wateren. Onlangs heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het Visserscollectief nog ontvangen, om te praten over de visstroperij of illegale visserij zonder vergunning of anders met vervalste vergunningen.

Dit is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen.

Tijdens de ontmoeting met de minister zijn er onderwerpen als het Vessel Monitoring System (VMS), het vergunningenbeleid, inputs en de veiligheid op zee, diepgaand besproken. Visserij-directeur, Parveen Amritpersad en onderdirecteur Arjune Zorinde hebben samen met de minister en het Visserscollectief, diepgaand de issues van de visserijsector besproken.

Meer dan eens heeft de SSA van Udo Karg meer dan eens aandacht gevraagd voor een scherpere controle van de visgronden. Naar verluidt neemt de Maritieme Politie nu wel vissersboten in beslag en bemanningsleden worden ook gedeporteerd naar Guyana.

“Het komt vaker voor dat Guyanese vissers die worden aangehouden bij het illegaal vissen verklaren de visvergunningen te hebben gehuurd van Surinaamse vishouders”, aldus Karg. Volgens hem kan veel geld verdiend worden door bovengenoemde vergunninghouders. In de kwestie van Surinaamse vissers die visvergunningen verhuren aan Guyanese vissers, had de regering een diepgaand onderzoek beloofd. Echter zijn de resultaten van dit onderzoek nog steeds niet bekendgemaakt.

More
articles