Afschietperiode van vuurwerk, vandaag van start

Vanaf vandaag mogen consumenten in Suriname vuurwerk kopen en afschieten. De officiële losse verkoop- en afschietperiode duurt volgens brandweervoorlichter Olton Pinas tot en met 1 januari 2024. Als voorloper daarop heeft de brandweer op een aantal plaatsen voorlichting erover gegeven. Dit jaar zal er eveneens controle plaatsvinden door de brandweer, dat er geen vuurwerk aan kinderen onder de 16 jaar wordt verkocht. De komende dagen zullen ook verschillende activiteiten ontplooid worden om de Surinaamse samenleving bewust te maken van de veiligheid bij het afschieten van het vuurwerk.

Volgens Pinas zal de controle onaangekondigd geschieden; zo alleen kan de brandweer nagaan of winkeliers die vuurwerk verkopen zich aan de vergunningsvoorwaarden houden.

Elke winkel zal  voorzien moeten zijn van een zichtbaar bord, waarop duidelijk aangegeven staat dat er op de locatie niet gerookt mag worden. De winkels moeten voorzien zijn van twee draagbare brandblusapparaten. Voor dit jaar zijn er 27 containers aan vuurwerk geïmporteerd en bij de controle zijn er geen  verboden vuurwerksoorten onderschept, bevestigd Pinas. De brandweer hoopt en streeft ernaar dat dit jaar het aantal vuurwerkslachtoffers verder wordt gereduceerd. “Daarom zal de brandweer extra manschappen inzetten in de verschillende woonwijken met  bijzondere aandacht voor  kinderen, dat zij geen vuurwerkslachtoffer worden. In de buurten waar er gebedshuizen zijn mag er tijdens de diensten geen vuurwerk worden afgeschoten en in de omgeving van ziekenhuizen is het verboden om vuurwerk af te schieten”, aldus Pinas.

More
articles