David Goldwyn, president van Goldwyn Global Strategies LLC, en voormalig speciaal gezant en coördinator van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor internationale energiezaken, heeft zich onlangs verdiept in de implicaties van de verhoogde claim van Venezuela op de regio Essequibo in Guyana en de impact ervan op de Amerikaanse sancties die aan het land zijn opgelegd. Tijdens zijn toespraak op de podcast van S&P Global Commodity Insights, suggereerde Goldwyn dat als de Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn toevlucht zou nemen tot geweld tegen Guyana, dit zou kunnen leiden tot ernstige internationale sancties, vergelijkbaar met die tegen Iran.
Maduro’s recente escalatie van dreigementen om een aanzienlijk deel van Guyana te annexeren, is volgens Goldwyn een teken van zijn groeiende bezorgdheid over de verkiezingen van 2024. Gol-dwyn benadrukte dit als een strategie om het nationalistische sentiment te versterken, wat hij be-schouwt als een tactiek om de steun tijdens de verkiezingen te versterken.
Ondanks het gebrek aan internationale juridische basis voor de claim, resoneert het met zowel de Venezolaanse oppositie als het regime van Maduro, en dient het als een populaire campagnetactiek, zei hij.
Met betrekking tot de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, schetste Goldwyn de aanpak van de regering-Biden, afhankelijk van de acties van Maduro. Hij noemde de mogelijkheid van verlichting van de sancties in ruil voor electorale hervormingen en internationale waarnemers bij de verkiezingen in Venezuela. Het niet nakomen van deze toezeggingen in het eerste kwartaal van 2024, zou er echter toe kunnen leiden dat de sancties in april 2024 opnieuw worden ingesteld. De huidige verlichting van de sancties is gericht op de olie-, gas- en goudsector van Venezuela. Andere sancties die zijn opgelegd vanwege de onderdrukking van protesten en de erosie van de democratie, blijven van kracht. Goldwyn benadrukte de mogelijke gevolgen als Maduro geweld zou gebruiken tegen Guyana en noemde het een ‘’catastrofale fout’’ die ernstige internationale gevolgen zou kunnen hebben.
Hij trok parallellen met sancties in Iraanse stijl en voorzag een scenario waarin alle Amerikaanse bedrijven en financiële transacties met Venezuela verboden zouden worden, mogelijk zelfs met uitzondering van het gebruik van de dollar door Venezuela. “Maduro’s poging om op-nieuw contact te maken met de internationale gemeenschap zou worden gedoofd. Alle Amerikaanse bedrijven, en eerlijk gezegd alle financiële transacties, en mogelijk zelfs het gebruik van de dollar door Venezuela, zouden verboden zijn. En dit zou allemaal op Maduro neerkomen. Ik denk niet dat hij dwaas genoeg is om dit te doen”, zei hij. Goldwyn waarschuwde dat dergelijke acties het Amerikaanse beleid ten aanzien van Venezuela dramatisch zouden kunnen veranderen. De spanningen tussen Guyana en Venezuela zijn de afgelopen weken geëscaleerd, voornamelijk als gevolg van de toegenomen claim van Venezuela op de regio Es-sequibo. De zaken bereikten een hoogtepunt toen Venezuela maatregelen uitvaardigde om het referendum van 3 december uit te voeren. Het Wereldgerechtshof had geoordeeld dat Venezuela niets mocht doen om de spanningen met Guyana aan te wakkeren. Venezuela negeerde dit. Maduro onthulde een herziene kaart van zijn land, waarop de regio Essequibo is opgenomen. Daarnaast vaardigde hij richtlijnen uit voor de vorming van nieuwe bestuursorganen die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van vergunningen voor de exploratie van olie, gas en mineralen in het Essequibo-gebied. Boven-dien kwam hij met een voorstel voor het aannemen van wetgeving gericht op het instellen van aangewezen ecologisch beschermde zones, die mogelijk kunnen dienen als knooppunten voor toerisme en het behoud van de biodiversiteit. Van een escalatie was nog geen sprake, toen de Guyaanse president Irfaan Ali en zijn tegenhanger Nicolás Maduro, elkaar ontmoetten op de luchthaven van Argyle voor gesprekken onder leiding van St. Vincent-premier Ralph Gonsalves. Uiteindelijk werd de Argyle-verklaring uitgegeven, waarbij beide landen beloofden de vrede te bewaren.