IN MULTI-ETNISCHE SAMENLEVING, ETNISCH POLITIEK VOEREN?

(foto: Ivan Summerville)

Voorzitter Ronnie Brunswijk van ABOP, wil een megacombinatie vormen. Hij heeft afgelopen weekend tijdens de 25e verjaardag van Pertjajah Luhur (PL) gezegd, dat zijn partij open staat voor samenwerking met andere partijen. Volgens hem wordt het tijd, dat de Marrongroepen gaan zorgen voor ontwikkeling voor hun achterban. Het is toch onkan dat Brunswijk in een multi-etnische samenleving nog denkt in hokjes en dat niemand in zijn partij hem duidelijk maakt, dat zulke uitspraken in 2023 niet meer kunnen en achterhaald zijn. In feite kan zijn hele denkwijze niet meer. Het is trouwens niet de eerste keer dat de voorzitter deze uitspraken heeft gedaan op een politiek podium.

Raar dat we op andere dagen, zoals de dag van onze onafhankelijkheid, roepen tot bundeling van de natie. Je hebt het toch al die tijd gevoed, met het etnisch denken. Of dat de creool al te vaak komt te staan tegenover de Hindoestaan. Waarvoor hebben onze voorouders dan gestreden, als we terug willen gaan naar de tijd waarin de kinderen van een Javaan niet mogen optrekken met creolen! Of een tijd waarin we speciale scholen hadden voor bepaalde groepen.

Internationaal wordt er door een vergrootglas naar ons gekeken als land, omdat wij de nonsens van onze politieke leiders niet veroordelen. Vooral nu had de veroordeling moeten komen! Kijk maar wat er in Palestina gebeurt. Morgen gaan we als land een statement willen presenteren of misschien zelfs een oordeel willen vellen. Dan zal de wereld ons hierop terug fluiten.

More
articles