PROJECT SHOREBASE TE COMMEWIJNE STAAT STIL?

Op 24 augustus 2022 heeft na twee jaar van extensieve engineering, impactstudies en grondige werkvoorbereiding, het heien van de eerste paal plaatsgevonden van de State of the Art Offshore Supply Base in Commewijne op de voormalige plantage Suzanna’s Daal, dicht bij de riviermonding. President Chandrikapersad Santokhi, heeft toen het officiële startsein gegeven. We zijn nu ruim een jaar verder en Keerpunt verneemt, dat het niet zo goed gaat met dit project, want het ligt op dit moment helemaal stil.

Santokhi haalde onlangs tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee aan, dat ook DP World, een van de grootste scheepvaartbedrijven, met de meest geavanceerde haven en logistieke bedrijven, besloten heeft om ruim 100 miljoen USD te investeren in ons land. Inderdaad heeft DP toen gezegd dat het dit bedrag zou investeren, maar dit was een voornemen, want DP World heeft zich reeds bijna een jaar geleden teruggetrokken uit het project Suzanna’s Daal. DP heeft behalve een revenue van rond USD 8 miljard wereldwijd, bestuurlijk en qua know how en netwerk, toegang tot de Emiraten, een regio met aanzienlijke ervaring in tank storage en shore-base supply. Voorts vernemen wij, dat wat het staatshoofd heeft verteld over de 100 miljoen USD investering, helaas niet (meer) waar is. Naar verluidt, zijn er problemen ontstaan tussen een van de partners die niet mee wilde werken aan de due-diligence, en dat was reden genoeg voor DP om zich terug te trekken. De situatie is zo ernstig geworden dat het project nu stil ligt.

Wij vinden dit natuurlijk heel jammer, want de haven te Commewijne zou inderdaad een hele ideale locatie zijn indien de aanleg doorgaat. Suriname zou hiermee een belangrijke rol kunnen vervullen bij het faciliteren van de operaties op zee, door het opzetten van een shore-base. Op dit moment varen de operators naar Trinidad voor de shore-base.

De IOC’s hebben een voorkeur om met een Surinaamse shore-base te werken, echter dient Suriname wel ervoor te zorgen dat de diensten en faciliteiten goed en betrouwbaar zijn.  Santokhi stelde ook in zijn betoog in DNA, dat zo te zien ook investeringen gepleegd worden in de shore-base door de Kuldipsingh Group en er zijn ook samenwerkingsvormen met TotalEnergies, Shell, Halliburton. “Als gevolg van de interesse in olie en gas zien we ruime belangstelling in de regio om met Suriname en het Surinaams bedrijfsleven, partnerschappen aan te gaan”, aldus het staatshoofd. Ook de investeringen van diverse internationale hotelketens als Courtyard by Marriott, Holiday Inn, Radisson Hotels en andere bekende internationale bedrijven in onder andere de International Mall van Suriname, alsook de verschillende callcenters hier te lande, geven volgens Santokhi aan, dat er sprake is van herwonnen vertrouwen in Suriname. Misschien moet iemand aan Santokhi uitleggen, dat investeerders niets te maken hebben met een regering, want wanneer er potentie is, zullen ondernemers door blijven investeren in de hoop op betere tijden voor hun bedrijf en dat is ongeacht de politieke situatie in het land. Een goed punt zijn de investeringen die alom worden gedaan ten behoeve van onze opkomende olie- en gassector, daar wordt al geruime tijd aan gewerkt. Maar om terug te komen op de shore-base bij Suzanna’s Daal.

Wij weten dat deze locatie ruim genoeg is voor de huidige en eventuele toekomstige plannen en daarnaast is de rivier daar ook diep genoeg voor het faciliteren van de schepen.

Dit gebied wordt gezien als het Marine Industrial Park van Suriname en bestaat uit 330 ha. Het plan was dat de shore-base eerst gebouwd zou worden, en vervolgens zou er ook een haven komen. De plannen waren reeds uitgezet en er zouden nog vele hectares over zijn die andere mogelijkheden bieden, zoals een industrieel commercieel gebied en een gebied voor hotels, appartementen, entertainment, sport en een residentieel gebied. Ook waren er plannen voor een toekomstige mogelijkheid om een nieuwe luchthaven in Commewijne aan te leggen. De site en de wijze van totstandkoming hadden de potentie om aan de local content een enorme boost te geven en lokale werkgelegenheid te stimuleren.

More
articles