MAAR 10 GESLAAGDEN UIT 900 SOLLICITANTEN DOUANE, ROEPT DAT GEEN VRAAGTEKENS OP?

Tot het Korps Douane Suriname zijn op vrijdag 8 december 2023, tien ambtenaren toegelaten, in de rang van commies derde klasse. De tien nieuwe douaneambtenaren, die als aspirant-commies de opleiding tot commies derde klasse in september hebben afgerond, behoorden tot een groep van ruim 900 sollicitanten, die zich hadden aangemeld bij de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen van het Directoraat Belastingen, voor het volgen van de genoemde opleiding. Roept dit aantal geen vraagtekens op? Wat voor band hebben de tien geslaagden met de douane? Intussen weten we van dit korps, dat je connecties moet hebben om erdoor te komen. Maar het zou ook kunnen, dat we komen te zitten met een grote groep niet geschoolde Surinamers. Dat geeft alleen aan, dat het met het niveau van ons onderwijs niet best gesteld is.

Over de reden waarom de rest niet door het proces is gekomen, zwijgt men in alle talen. In ieder geval hebben genoeg sollicitanten aangegeven, nooit meer gebeld te zijn of dat het resultaat van hun sollicitatie nooit met ze is besproken. Het examen werd enkele jaren geleden afgenomen op het terrein van de AdeKUS, waarbij de sollicitanten werden getoetst op taal en de rekenvakken. Wil dit dan zeggen dat slechts tien mensen het vereiste niveau hebben?

En waarom zijn er zo weinig mensen aangetrokken? Houdt men bewust de spoeling dun? We weten van de douane dat deze groep zich binnen de kortste tijd verrijkt.

De manier waarop dat gebeurt, zullen we in deze editie niet bespreken, maar onbekend is het zeker niet. In de afgelopen maanden zijn verschillende douaniers achter slot en grendel belandt door hun vermeende betrokkenheid bij strafwaardige handelingen. Nu al gaan er geruchten dat de geslaagden kinderen zijn van hooggeplaatsten binnen de dienst. Het wordt tijd dat dit korps eens goed wordt doorgelicht.

We snappen dat je niet eenieder kan toelaten binnen het korps vanwege de gevoeligheid, maar daarvoor moet je de mensen integer maken en vooral goed salariëren. Het salaris van een douanier is niet geweldig en niet zo hoog voor de bezittingen die de meesten hebben.

More
articles