Diakonessenhuis vraagt eigen bijdrage aan patiënten

(foto: Regillio Derby)

Het Diakonneshuis heeft in een persbericht bekendgemaakt dat het zich gezien de huidige financiële situatie, genoodzaakt ziet, een eigen bijdrage te vragen aan de patiënten:

De kwaliteit van de zorg in het Diakonessenhuis gaat naar een dieptepunt. Ondanks enorme inspanningen van medisch, verplegend, ondersteunend en managementpersoneel nemen de problemen dagelijks toe. Met een ligdagtarief waarmee de reële kosten niet kunnen worden gedekt, stapelen de rekeningen zich op; de salarissen blijven achter op andere sectoren en er zijn onder andere tekorten in medicamenten en verbruiksartikelen. De grondoorzaak is de deplorabele financiële situatie waarin de gezondheidszorg verkeert ten gevolge van niet kostendekkende tarieven.

Een opgenomen patiënt wordt voorzien van zorg aan het bed, noodzakelijke medicamenten, medische verbruiksartikelen, voeding, laboratorium en röntgenonderzoeken en dit alles uit een fors achterhaald ligdagtarief, wat zelf ook door het ministerie van Volksgezondheid wordt erkend. Het verzorgend personeel, voor zover nog niet vertrokken naar andere sectoren of het buitenland, doet zijn uiterste best om met de beperkte middelen zo goed mogelijk zorg te blijven bieden. Achterblijvende salarissen, tekorten aan middelen en menskracht zijn echter van invloed op medewerkerstevredenheid en motivatie.

Gekwalificeerd personeel (specialisten, artsen, verplegenden, maar ook ondersteunend personeel) dat wegtrekt vanwege de lage financiële waardering, kan niet adequaat opgevangen worden door onervaren half of pas opgeleide medewerkers, waardoor operaties worden uitgesteld of afgelast. Het is tegen deze achtergrond dat wij als Diakonessenhuis, ons genoodzaakt zien om ter waarborging van de dienstverlening op korte termijn de volgende maatregel te treffen. Wij zullen een patiëntenbijdrage instellen voor het dekken van de administratiekosten van opname, bloedkweekbuisjes, operaties, interventiematerialen en andere medische artikelen, benodigd bij behandeling. Dit is helaas nodig, omdat de vergoedingen van de zorg-verzekeringsmaatschappijen, in het bijzonder die van het Staatsziekenfonds (SZF), volstrekt ontoereikend zijn. Tegelijkertijd  blijven wij de eindverantwoordelijken voor de zorg en zullen wij de zorgverzekeringsmaatschappijen wederom wijzen op de werkelijke kosten van geboden zorg en de gap welke er bestaat tussen het huidige tarief en de reële kosten voor zorgverlening. Wij beseffen onze verantwoordelijkheid en weten dat het bijbetalen door cliënten en patiënten ook voor hen een extra belasting met zich meebrengt en blijven daarom een beroep doen op de eindverantwoordelijken in de gezondheidszorg hier een structurele oplossing voor te vinden in overleg met onder andere de tweedelijnszorg. Overleg en samenwerking tussen alle ziekenhuizen, met het ministerie van Volksgezondheid is noodzakelijk om verdere afglijden van de tweedelijnszorg te voorkomen.

More
articles