President Ali: ‘Feiten zullen gesprekken met Maduro leiden’

Gesprekken tussen de Guyanese president Irfaan Ali en zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolás Maduro zijn aan de gang in St. Vincent en de Grenadines. De Guyanese president zegt hierbij dat “feiten” de bijeenkomst zullen dicteren. De gesprekken vinden vandaag plaats op de internationale luchthaven Argyle, die momenteel wordt overspoeld door veiligheidsfunctionarissen en er heerst een gespannen sfeer.

Een kalme Ali arriveerde vlak voor Maduro en werd door premier van St. Vincent, dr. Ralph Gonsalves, begeleid naar de vergaderruimte. Hij herhaalde dat de gesprekken alleen de feiten van de decennia oude grensconflicten tussen de buurlanden betreffen. “Ik neem de feiten mee en de feiten blijven dat de onderscheiding van 1899 duidelijk de grens definieert tussen Guyana en Venezuela”, zei Ali vlak voordat de dialoog op hoog niveau tussen hemzelf en president Maduro begon.

Maduro gaf bij zijn aankomst ook kort commentaar aan de pers, maar sprak in het Spaans. Ook aanwezig zijn verschillende CARICOM-hoofden, waaronder Mia Mottley uit Barbados, dr. Keith Rowley uit Trinidad en Roosevelt Skerrit uit Dominica.

Ook een ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) zijn aanwezig. Gonsalves beschouwde Ali en Maduro als wijze en volwassen mannen en zei dat hij geduld en kalmte verwacht. “We moeten de-escaleren en tijdens de de-escalatie kunnen we – zeker in dit specifieke geval – mogelijke oplossingen vinden om zaken aan te pakken die voortvloeien uit de grenscontroverse. We hebben twee leiders die volwassen en wijs zijn, de presidenten van Guyana en Venezuela, en ik verwacht van hen dat ze hun volwassenheid, wijsheid, geduld en kalmte zullen toepassen”, zei Gonsalves.

President Ali heeft duidelijk gemaakt dat de grenscontroverse tijdens deze bijeenkomst niet zal worden besproken. Hij heeft consequent gezegd dat hij bereid is zijn Venezolaanse tegenhanger te betrekken bij elke gedeelde kwestie, maar niet over de controverse, aangezien die rechtstreeks voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) ligt. Bij die rechtbank streeft Guyana naar een definitieve, bindende oplossing van de controverse, waarbij opnieuw wordt bevestigd dat de arbitrale uitspraak van 1899 de grens tussen zichzelf en Venezuela heeft vastgesteld. In eenvoudige bewoordingen wil Guyana dat het Hof voor eens en voor altijd bepaalt dat de regio Essequibo zijn eigen regio is.

De president heeft gezegd dat hij instemde met de gesprekken, gefaciliteerd door de Vincentiaanse premier dr. Ralph Gonsalves, in het belang van de-escalatie van de Venezolaanse dreiging voor de vrede in het Caribisch gebied en de Latijns-Amerikaanse regio.

Venezuela blijft claims indienen over de regio Essequibo in Guyana, een regio die rijk is aan goud en diamanten en enorme olievelden voor de kust. Het Internationale Gerechtshof oordeelde onlangs dat Guyana de regio Essequibo bestuurt en soevereiniteit uitoefent sinds 1899, toen een arbitragetribunaal de landgrens tussen de twee landen afbakende, en Venezuela moet afzien van pogingen om daar verandering in te brengen.

Maar Maduro zette door met een referendum en installeerde vervolgens een gouverneur die volgens hem de zaken van Essequibo zou beheren, identiteitskaarten zou afgeven aan burgers en ook vergunningen zou verlenen aan Venezolaanse bedrijven om in Guyana te werken.

Guyana en de internationale gemeenschap hebben de acties van de Venezolaanse president veroordeeld en de gesprekken op hoog niveau werden opgeroepen om te streven naar een de-escalatie van het conflict. Guyana werkt samen met belangrijke internationale bondgenoten, waaronder de VS en Brazilië, om zijn defensievermogen te versterken, gezien de dreiging van Venezuela.

President Ali zei dat zijn gesprekken met Maduro zich zouden concentreren op het feit dat de onderscheiding van 1899 de grens tussen Guyana en Venezuela heeft gedefinieerd en dat hij in die positie compromisloos zou zijn.

(Bron: Newsroom.gy)

More
articles