Guyana ontvangt USD 90 miljoen voor 14e olie-lift dit jaar

In november ontving het oliefonds van Guyana een betaling voor de 14e verhoging van de oliewinst van ongeveer 90 miljoen dollar (18,77 miljard GY). De winstbetalingen op olie over het hele jaar lopen op tot ruim 1,1 miljard dollar. De regering verwacht er nog drie.

De royalty’s die in november niet zijn ontvangen, bedragen dit jaar 218 miljoen dollar. De volgende royaltybetaling wordt in januari verwacht.

Uit een rapport van de Bank of Guyana blijkt dat de regering naast de instroom van winstoliebetalingen, in november ongeveer 100 miljoen dollar (20,85 miljard GY) heeft opgenomen ter ondersteuning van de nationale begroting.

Het eindsaldo van het Natural Resource Fund registreerde daarom een marginale daling van 2,032 miljard dollar (423,73 miljard GY) in oktober tot 2,031 miljard dollar (423,52 miljard GY) in november.

Naast de inkomsten uit twee projecten op het Liza-veld, is de productie op het Payara-veld in november van start gegaan. Nu dat nieuwe project op gang komt, zal de productie van Guyana in 2024 aanzienlijk toenemen, wat op zijn beurt een stijging van de inkomsten voor het Zuid-Amerikaanse land zal opleveren. ExxonMobil is de exploitant van het Stabroek-blok, waar alle olieproductieactiviteiten plaatsvinden, en heeft een belang van 45 procent. Hess heeft een belang van 30 procent en het Chinese CNOOC heeft de resterende 25 procent in handen.

More
articles