SEOB: ‘Stijging leenrentes houdt aan’

De Suriname Economic Oversight Board publiceerde in het 6e SEOB-bulletin dat de leenrentes bij de commerciële banken verder stegen in september als gevolg van het verkrappend monetair beleid. “De gemiddelde leenrente op uitstaande kredieten steeg van 14,4% in augustus naar 14,7% in september. De rente op uitstaande hypothecaire leningen steeg het hardst, van 13,8% naar 14,4%. Spaarrentes bleven min of meer hetzelfde.” De SEOB verwacht dat stijgingen van leenrentes zullen aanhouden in de komende maanden. Dit kan echter risico’s voor de commerciële banken met zich meebrengen.

De ontwikkeling in leenrentes kan volgens de SEOB haar weerslag hebben op de niet-presterende leningen (NPLs). “Hoewel de NPLs al enkele maanden verbeteren, blijft het aandeel van NPLs in de leenportefeuille van banken zorgelijk. De NPL-ratio verbeterde in september 14,3%.

Deze ratio staat 4,5 procentpunt hoger bij grote banken dan bij kleine banken. Na een scherpe afname in de maand juli, steeg de solvabiliteit van de bankensector naar 18,7% in september van dit jaar. De liquiditeitsratio van de banken verbeterde van 52,8% in juli naar 53,7% in september. Het doorvoeren van de instructies van de beoordeling van activa (AQR), alsook een nieuw bestuurskader voor staatsbanken zal eraan moeten bijdragen de soliditeit in de bankensector te verbeteren”.

Economie krimpt verder

Verder stelt de SEOB dat de maandelijkse indicator voor economische activiteit (MEAI) van de CBvS suggereert dat de economie verder kromp van circa 0,2% in het eerste kwartaal naar 0,9% in het 2e kwartaal. “De vergelijking wordt volgens de CBvS steeds gemaakt op basis van 12 maanden. De afname in economische bedrijvigheid in 2023 was vooral te zien in de telecomsector, gevolgd door de handelssector en de mijnbouwsector”.

“Echter noteerden de horecagerelateerde sectoren een groei. De visserijsector groeide ook sterk volgens de CBvS. Er zal in de herstelfase van het IMF-programma een goede afweging gemaakt moeten worden tussen economische groei en het beperken van de kredietverlening. Beleidsmakers kunnen hierbij denken aan het stimuleren van strategische sectoren waarbij het bedrijfsleven wordt betrokken, bijvoorbeeld in de vorm van public-private partnerships.”

More
articles