Padieboeren: Rijstseizoen dreigt verloren te gaan door watertekort

“Het is somber gesteld met de rijstsector”, zegt de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynandan Oemraw. Hij maakt zich bezorgd over het lot van de padieboeren. Oemraw voorspelt dat indien de droogte blijft aanhouden, deze groep het nog moeilijker zal krijgen. Hij ontkent niet dat de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande extreme droogte mede de oorzaak is van het tekort aan irrigatiewater dat zich momenteel voordoet, maar zegt dat ook het slechte beleid van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij ertoe heeft bijgedragen dat de situatie is verergerd, waardoor boeren niet over water beschikken om hun arealen te bevloeien.

‘’De boeren kampen met hele grote problemen. Alle boeren zijn nu in paniek, omdat ze hun schulden bij de banken en andere schuldeisers niet kunnen aflossen. Daarnaast moeten zij ook nog hun gezin onderhouden en de kinderen moeten naar school”, zegt Oemraw.

Enkele boeren zeggen tegen de krant, dat ze allemaal dezelfde mening zijn toegedaan als de SPBA-voorman. “Indien de regering de pompen te Wageningen en Wakay tijdig had aangepakt, zouden wij nu niet zonder water zitten. De minister heeft vaker beloofd dat irrigatiewater vanaf oktober gegarandeerd zou zijn, maar nu blijkt dat geen van de pompen het goed doet en voor 100 procent in orde is.” Te Wakay draaien er volgens de autoriteiten twee pompen, maar ze draaien beide op halve kracht. Het water dat vanuit de Corantijrivier via het 66 km lange Conrantijnkanaal wordt gepompt naar de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier, bereikt daardoor de polders niet. De boeren zeggen dat als de droogte nog twee weken blijft aanhouden, het een verloren seizoen wordt, omdat zij nog ongeveer een maand hebben om in te zaaien. Indien het nu begint te regenen, denken de boeren dat het seizoen nog gered kan worden.

Richenel Small, voorzitter van het bestuur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP), die tevens belast is met de leiding, deelt de krant mee dat het de technici van OWMCP is gelukt motor 3 op te starten. Het werk moet volgens Small nog verfijnd worden. ‘’Er moet nu nog gewerkt worden aan herstel van de tandwielkast. Met goede communicatie en inzet is het gelukt om de cruciale originele onderdelen van Stork-machines binnen twee dagen helemaal in Wakay te krijgen. Er is dag en nacht gewerkt om dit resultaat neer te zetten. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik heel trots ben op mijn boys’’, zegt Small. Hij zegt dat is afgesproken dat het werk in twee weken zal worden uitgevoerd. “Met de zegen van de Almachtige zal het zeker lukken. Ik ben dankbaar dat LVV het geloof in OWMCP nooit heeft verloren”, aldus Small.

More
articles