Stichting 8 december verwacht einde decembermoordenstrafproces op 20 december

De voorzitter van de Stichting 8 december 1982, Sunil Oemrawsingh, sprak gisteren tijdens de bloemenhulde bij het monument van Bastion Veere, nabestaanden en aanwezigen toe:

“Vandaag staan we hier opnieuw, om hulde te brengen aan de vijftien helden die op 8 december 1982 bruut werden vermoord tijdens de militaire dictatuur. We eren hun nagedachtenis en tonen onze diepste respect voor de nabestaanden die jarenlang strijden voor gerechtigheid.

“In het bijzonder willen we een bijzondere ode brengen aan de weduwen van deze slachtoffers. Zij hebben, ondanks het ontbreken van vaders in huis, hun gezinnen met vastberadenheid en heel veel liefde opgevoed tot goede burgers. Hun toewijding en kracht vormen een bron van inspiratie voor ons allen. Het is hartverscheurend te beseffen dat de ouders van bijna alle vijftien slachtoffers het leed niet hebben overleefd en gerechtigheid voor hun zonen nooit hebben kunnen aanschouwen. De diepe pijn van dit gemis en het onvervulde verlangen naar gerechtigheid dragen de families met zich mee, elke uur en elke dag van hun leven.

‘’Onder leiding van wijlen mr. Fred Kruisland en mr.Geeta Gangaram Panday, richtten de nabestaanden een verzoek aan het Hof van Justitie om de vervolging van deze gruwelijke moorden te bevelen. Dat bevel werd in oktober 2000, een maand voor de verjaring van deze moorden, inderdaad gegeven. In 2001 startte het gerechtelijk vooronderzoek en in 2007 werden 25 personen gedagvaard voor de op 8 december 1982 gepleegde moorden en begon voor de Krijgsraad eindelijk het 8 Decemberstrafproces. Anno 2023 zijn er echter nog slechts 5 verdachten over van de oorspronkelijke 25.

‘’Het 8 Decemberstrafproces, dat op 30 november 2007 begon, was een flikkering van hoop voor velen die verlangden naar gerechtigheid. Echter, zoals we allen weten, is dit proces niet zonder obstakels geweest. Er werden vele vertragingsmethodieken toegepast en er werd zelfs gepoogd het hele strafproces te stoppen. De aanname van de zelfamnestiewet in 2012 door de wetgevende macht, heeft de Republiek Suriname nationaal en internationaal te schande gezet.

‘Het werd des te zorgwekkender toen de toenmalige president – en hoofdverdachte in deze rechtszaak – naar artikel 148 van onze grondwet greep in een poging om de procureur-generaal te ontslaan, daarbij voorbijgaand dat “Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, verboden is ” (artikel 131 van dezelfde grondwet).

‘’Deze handeling staat lijnrecht tegenover de principes van onze grondwet en de rechtsstaat waarop onze samenleving is gebouwd. Jammer genoeg zullen er altijd individuen  zijn die op basis van drogredenen zullen proberen de fundamenten van de rechtsstaat te ondermijnen. ‘De onderdrukker verdedigen, is de onderdrukking voortzetten’.

‘’Wij verwachten dat op 20 december 2023 het rechtsproces aangaande het 8 decembermoordproces tot een einde zal komen. Dit moment draagt een gewicht van zowel gerechtigheid als hoop voor de nabestaanden en het volk van Suriname. Het is een moment van toetsing en van reflectie, herinnering en rouw. Het is ook een moment om te erkennen dat gerechtigheid niet altijd snel of gemakkelijk komt, en dat het juist daarom belangrijk is om te blijven strijden voor wat juist is.

‘’Beste nabestaanden, waardevolle burgers van Suriname, nabestaanden, u heeft met  onvoorstelbare moed en veerkracht gestreden  voor gerechtigheid, en ik wil daarvoor  mijn diepste respect betuigen. Jullie hebben een diepe pijn gedragen die niemand zou moeten dragen, en deze reis naar gerechtigheid is een testament van jullie vastberadenheid, liefde voor degenen die zijn heengegaan, en jullie geloof in de rechtsstaat.

‘’Aan het gehele volk van Suriname, wil ik zeggen dat dit proces niet alleen gaat over het verleden, maar ook over de toekomst. Het is een moment waarop we als natie kunnen reflecteren op onze waarden, onze veerkracht en onze toewijding aan gerechtigheid. Ongeacht de uitkomst van het vonnis, laten wij vasthouden aan de principes die ons als samenleving verenigen: gerechtigheid, waarheid en respect voor de rechtsstaat. Laten wij samen vooruit kijken en streven naar een Suriname waarin rechtvaardigheid niet alleen in wetten is vastgelegd, maar ook in onze harten en in onze daden. Laten we bouwen aan een toekomst waarin vrede en verdraagzaamheid de overhand hebben, en waar we gezamenlijk werken aan een samenleving die gebaseerd is op inclusiviteit, respect en wederzijds begrip.

‘’Moge dit moment van vonnis niet alleen het einde markeren van een juridisch proces, maar ook het begin van een nieuwe fase in onze geschiedenis. Laten we als natie samen verder gaan, met compassie en vastberadenheid, in de richting van een Suriname waarin gerechtigheid, vrede en eenheid zegevieren  als een eeuwigdurend eerbetoon aan onze vijftien helden.”

More
articles